Tijela braće Zulić čekaju na obdukciju jer Vlada TK ne plaća vještačenja

Ožalošćena porodica Zulić, koja je jučer u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Kalesiji ostala bez dva sina, danas je dodatno potresena. 

Obdukcija, koju je naredilo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku nije urađena, jer Vlada Tuzlanskog kantona nije izmirila svoje obaveze prema vještaku sudske medicine i njegovim pomoćnicima.

Esad Jakupović, direktor Fabrike namještaja ‘Izazov’, u kojoj su radili Jasmin i Nermin Zulić, a koji se brine o organizovanju ukopa i dženaze, konsterniran je razvojem situacije.

– Ovo je, zaista, sramota. Pored sve žalosti u kojoj je porodica, ali i svi mi, sada se događa i ovo. Ne možemo organizovati dženazu, jer ne znamo kada će obdukcija biti urađena. Danas, dan nakon nesreće sigurno neće, a rekli su nam da će “možda biti sutra”, kaže ogorčeni Jakupović za Bportal.ba.

Vještak sudske medicine prof. dr. Zdenko Cihlarž potvrdio je da obdukcija nije urađena, jer četvero njegovih pomoćnika odbijaju raditi zbog neizmirenih obaveza prema njima.

-Nama Ministarstvo, odnosno Vlada TK duguje naknade za rad za punih 14 mjeseci, dakle duže od godinu ništa nisu platili. Ti ljudi koji rade sa mnom, praktično žive od toga. Mi razumijemo porodicu, shvatamo ih, i zaista ne iskorištavamo ovaj slučaj, niti bilo koji drugi, ali jednostavno situacija je postala neizdrživa i to se moralo desiti kad-tad, kaže prof. dr. Cihlarž.

Dodaje da su tokom popodneva imali razgovore s Ministarstvom pravde i da su uspjeli dogovoriti kompromis, tako da bi obdukcije trebale biti nastavljene sutra (utorak) ujutro.

-Dakle, sutra ujutro ćemo odmah uraditi obdukciju braće Zulić, kaže Cihlarž, dodajući da problemi koje je proizvela Vlada TK neplaćanjem rada ostaju.

Cihlarž kaže da su svi sudski vještaci u sličnoj situaciji, da je svima dogorjelo do nokata i da bi uskoro problem mogao postati još i veći.

-Vještaci svaki dan rade, putuju, pojavljuju se na sudovima, troše vlastiti novac za gorivo, a niko ništa ne plaća. U posljednje dvije godine ja sam samo u Gračanicu putovao 66 puta kako bih iznio vještačenje na sudu, bez kojeg se ne može donijeti presuda i gotovo ništa od toga mi nije plaćeno. Bojim se da će uskoro kompletan pravosudni sistem u TK biti paralisan, jer jednostavno niko ne može raditi džaba i pri tome još trošiti i vlastiti novac, ističe Cihlarž u izjavi za Bportal.ba.

(Bportal.ba) 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *