Zloupotreba ličnih podataka građana: Oduzeto više od 400 bh. državljanstava

Više od 3.000 osoba koje su bh. državljanstvo stekle naknadnim upisom u matične knjige rođenih u Zvorniku moglo bi u najskorije vrijeme ostati bez njega.

Takva sudbina čeka i “naknadne državljane” u općinama Srebrenica, Šekovići, ali i Brčko Distriktu, odnosno u mjestima gdje su svojevremeno utvrđene zloupotrebe ličnih podataka građana, o čemu istragu vodi Tužilaštvo BiH.

Različite reakcije

– Iz nadležne službe u Zvorniku odaslato je više od 400 rješenja o oduzimanju državljanstva osobama za koje se sumnja da su ga nelegalno stekle. Reakcije na ovaj potez su različite i po hodnicima Općine mogu se sresti pojedinci koji negoduju zbog oduzetog državljanstva – kaže “Avazov” izvor iz Zvornika.

Naš sagovornik tvrdi da su malverzacije u vezi sa stjecanjem državljanstava djelo dobro uvezane grupe uposlenika općinske admninistracije i policije u Zvorniku, Srebrenici, Šekovićima i Brčko Distriktu, koji se, inače, nalaze pod istragom Tužilaštva BiH.

Kriminal i biznis

– Pretpostavlja se da samo u Zvorniku ima više od 3.000 nelegalnih upisa. Državljanstva su, mahom, davana ljudima koji žive u Srbiji i Crnoj Gori. Uglavnom je riječ o periodu neposredno nakon rata, a najveći broj njih upisan je 1999. i 2000. godine. Osim kriminalaca najvišeg ranga, državljanstva su dobili i mnogi privatni biznismeni koji su, kako bi utajili porez, svoje firme prijavljivali u BiH, mahom u Brčko Distriktu – tvrdi naš sagovnornik.

On dodaje da su pojedinci dobivali državljanstvo i lične dokumente BiH na osnovu lažnih podataka o sebi i takvi su imali i po nekoliko ličnih karata. Drugi su, pak, državljanstva dobili na osnovu nezakonitih potvrda da su početkom rata živjeli na području Zvornika.

Godinama glasali na izborima

Saznajemo da su sve osobe koje su trenutno u procesu oduzimanja državljanstva evidentirane i u Centralnom biračkom spisku BiH i godinama su glasale na lokalnim i općim izborima u našoj zemlji. Za sada, proces oduzimanja državljanstava provodi se u svim općinama u kojima su istragom Tužilaštva BiH utvrđene malverzacije.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *