Zemlje regije i Republika Turska spašavaju tržište robom na prostoru BiH

Prema analizama Vanjskotrgovinske BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta, u prvih 10 mjeseci ove godine sektor peradarstva zabilježio je izvoz u vrijednosti od 49 miliona KM, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od četiri miliona KM ili devet posto, saopćeno je iz ove institucije, piše Večernji list BiH.

Najviše se robe izvozi u Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Crnu Goru, na kojima je u prvih 10 mjeseci 2017. godine ostvareno 98% ukupnog izvoza. Na tržište Hrvatske u 2012. godini plasirano je 14,3 miliona KM, 52% meso peradi, 27% jaja i 20% prerađevine, pa se spominje mogućnost povratka na to tržište ako Europska komisija stavi BiH na listu zemalja kojima je odobren izvoz peradi u EU, kao što se očekuje.

Vanjskotrgovinska bilanca u sektoru peradarstva kontinuirano je pozitivna, uz rast pokrivenosti uvoza izvozom, koja sada iznosi 178% (2011. godine je bila na razini 123%).

Nakon 3 godine kontinuiranog pada, uvoz je u prvih 10 mjeseci ove godine ostao na razini prošlogodišnjeg (27 milijuna KM). Struktura razmjene relativno je dobra, jer smo neto uvoznici za živu perad i meso peradi, dok bilježimo pozitivnu bilancu za jaja i prerađevine od mesa peradi. Prerađevine od mesa peradi dominiraju po pitanju izvoza i čine 73% vrijednosti ukupnog izvoza u sektoru.

Na drugom mjestu je meso peradi s 19%, nakon čega slijede jaja (6%) i živa perad (2%). Umjesto susjedne Hrvatske i Srbije, novi i najveći tržišni partner poljoprivrednicima i proizvođačima hrane iz BiH postaje Turska. To jasno pokazuju i konkretne statističke brojke koje su iznesene pred zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH i u kojima stoji da se trgovinska suradnja s Turskom po pitanju izvoza poljoprivrednih proizvoda, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda u 2004. godini povećala za više od 137 posto.

Čak je po tom pitanju s Turskom BiH ostvarila suficit od 53, 7 miliona maraka. Iako je po novčanim iznosima i dalje trgovinska suradnja BiH s Hrvatskom i Srbijom daleko veća u odnosu na Tursku, statistika ipak govori da je samo u 2004. uvoz u Hrvatsku iz BiH smanjen za više od 40 posto, ali se smanjio i izvoz roba iz Hrvatske u BiH za više od 15 posto.

Podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokazuju da je BiH u prva tri mjeseca ove godine najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku te Srbiju, a zabilježen je rast izvoza u Tursku od 73,05 posto u odnosu na isto razdoblje iz 2014. godine. I dalje se najviše uvozi iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine i Rusije, a najveći deficit je s Kinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *