Završena tematska sjednica Vlade FBiH o požarima: Strahuje se od visokih temperatura za vikend

Tematska sjednica Vlade Federacije BiH održana je danas, a na dnevnom redu je razmatrana informacija o stanju na požarom obuhvaćenom prostoru u Federaciji BiH, do sada preduzetim mjerama i aktivnostima Federalne uprave civilne zaštite s prijedlogom zaključaka.

Federalna uprava civilne zaštite kontinuirano prati stanje, koordinira i rukovodi akcijama gašenja požara, tamo gdje je to potrebno, i neposredno učestvuje s ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima u saniranju stanja na terenu.

Ljudski nemar

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je izrazio bojazan od posljedica visokih temperatura koje su najavljene za vikend.

– Mi smo od početka godine imali oko 5.000 požara u FBiH, što na otvorenom, što u objektima. Kada je riječ o požarima na otvorenom, tu je paljenje otpada često dolazilo do gubljenja kontrole i ugrožavanja imovine i života. Većina ovih požara izazvana je ljudskim nemarom – rekao je Solak.
Solak je uputio apel svim građanim te također upozorio na ograničeno djelovanje helikoptera.

– Konfiguracija terena u BiH je takva da je većinom riječ o planinskom terenu, kršu, visokom terenu, letjelice ne mogu uvijek djelovati niti imati isti učinak kao na drugim terenima, uz nemogućnost uzimanja vode iz svih jezera – rekao je on.

Vatrogasci u okolini Mostara i Konjica uspješno gase požare, FUCZ je zadužen da i dalje prati situaciju na terenu i u slučaju potrebe reaguje.

Baza operacija

– Napravili smo bazu operacija na Blidinju da bismo ljude mogli brzo prebaciti s jedne na drugu lokaciju. Helikopterske jedinice OSBiH su s nama. Ovo što su dosad uradili je učinkovito. Vatra nije dolazila blizu domova, što je važno – izjavio je direktor FUCZ-a.

Poručio je da u budućnosti treba napraviti što više puteva kroz šumu sa prosjecima da ne dolazi do širenja požara ako jedan prostor bude zahvaćen.

Dobra saradnja sa Oružanim snagama BiH

Solak je pohvalio i dobru saradnju sa kolegama iz Oružanih snaga BiH i državnog Ministarstva odbrane.

– Mi smo složena zemlja sa podijeljenim nadležnostima na svim nivoima. Nismo imali proglašenja stanja prirodnih nesreća do danas kada su u općini Jablanica proglasili.

Stanje koje smo zatekli jučer na planini Čvrsnici na Velikom i malom sljemenu uspjeli smo pogasiti. Išli smo duboko u kotlinu i tu smo presjekli požar i uradili glavninu posla. Ovdje se može doći pješačenjem uz planinu oko pet sati. Nije moguće pritom nositi nikakav teret zato su nas kolege iz OSBiH morali transportovati, po 40 ljudi. Sinoć smo tu napravili dva kampa, prenoći i danas bili angažovani na gašenju. Ostajemo i danas i sutra da pratimo stanje – rekao je Solak.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *