Za penzionere neprihvatljiv utvrđeni prijedlog Strategije reforme penzijskog sistema

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je Prijedlog Strategije reforme penzijskog sistema koji je za 369.000 penzionera u FBiH neprihvatljiv, kazao je danas u Sarajevu Omer Omerefendić, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Kako je objasnio novinarima, strategija ne predviđa povećanje penzija i ne vrši nikakve izmjene koje bi za posljedicu imale poboljšanje uvjeta života za oko 200.000 penzionera koji danas žive u ekstremnom siromaštvu. Ovakav prijedlog strategije utvrđen je bez prisustva predstavnika penzionera, kao najrelevantnije interesne grupe.

Kada je strategija bila u formi nacrta veliki broj penzionera iznio je svoje prijedloge u javnoj raspravi, međutim niti jedan nije prihvaćen, tvrdi Hamdo Mimić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH.

U ovom prijedlogu strategije učešće penzija u Bruto društvenom proizvodu (10 posto) i u prosječnoj plaći u FBiH (42 posto) ostaje na sadašnjem nivou i trebao bi ostati takav narednih 20 godina. Iz Saveza su naveli da će prihvatiti prijedlog samo ako učešće penzija u BDP-u bude znatno veće, čime bi se osiguralo povećanje penzija minimalno za 15 posto u startu, s tim da se usklađivanje penzija po usvajanju Reforme vrši na osnovu porasta plaća u FBiH.

Ovo temelje na činjenici da organi vlasti u zadnjih 12 godina, od donošenja Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju (PIO), nisu dali nikakvu finansijsku podršku penzionom fondu za njegovu finansijsku konsolidaciju.

Omerefendić je kazao, ukoliko se njihovi prijedlozi ne ispune, da će oko 1.500 aktivista posjetiti 950 mjesnih organizacija i objasniti penzionerima situaciju, a krajnja mjera je izlazak na ulice, dok su nadležnima dali vremena do 1. augusta ove godine za ispunjenje njihovih zahtjeva.

Voditelj ekspertne grupe za izradu Strategije reforme penzijsko-invalidskog sistema u FBiH Sulejman Garib istaknuo je pozitivne efekte strategije i izrazio nadu da će se strategija uskoro naći na dnevnom redu sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH te da će izazvati isključivo ekonomsku raspravu, a ne političku. Ukoliko strategija bude usvojena, tvrdi Garib, za njeno provođenje iz budžeta Federacije BiH godišnje bi se izdvajalo još 400 miliona KM.

Dodao je da se nada da strategija neće poslužiti za prikupljanje političkih poena budući da je predizborno vrijeme. Kazao je da bi prihvatanje ove strategije značilo mnogo jer bi se moglo pristupiti izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju što bi u konačnici značilo bolji status penzionera u Federaciji.

Predstavnici penzionera će, u svakom slučaju, tražiti da prisustvuju sjednici na kojoj će biti razmatran ovaj prijedlog, kako bi mogli putem amandmana djelovati na izmjenu nekih stavki u prijedlogu.

FTV

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *