ZA GODINU DANA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE POSKUPJELE VIŠE OD 50 %

Najnoviji izvještaj FAO-a potvrdilo je ono što je većina građana u BiH sama osjetila, hrana nikad nije bila skuplja. Naime UN-ove organizacija za hranu i agrikulturu objavila je indeks cijena hrane na svjetskom tržištu u 2010. godini. Hrana je osjetno skuplja, pogotovo cijena šećera i masnoća.

Svjetski rekordi

Štoviše, indeks je najveći otkad se mjerenje i provodi, od 1990. godine. U 2008. su cijene žitarica, kukuruza, mliječnih i mesnih proizvoda dostigle vrhunac od 213,5 posto, dok je 2010. brojka skočila na 214,7 posto. Šećer, primjerice, nikad nije bio skuplji u posljednjih 30 godina. Vrtoglavo divljanje cijena prehrambenih proizvoda nastavljeno je poskupljenjem osnovnih životnih namirnica, a nisu pošteđeni ni ostali prehrambeni proizvodi.

-Šećer je dosta povoljan, pakiran po jedan kilogram stoji dvije marke, tvrdi trgovkinja u Mostaru. Zaista je u nekim trgovinama i skuplji, a u jednoj trgovini na vreći šećera od 50 kilograma istaknuta je cijena 97,50 KM, što bi značilo kako je ovaj šećer košta 5 feninga manje od dvije marke po kilogramu. Tek prije nekoliko mjeseci šećer se prodavao po 1,50 KM, a prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u siječnju 2010. njegova prosječna cijena u iznosila je 1,34 KM po kilogramu. A kruh naš svagdašnji? U trgovinama se vekna (600 grama) može nabaviti od 1,20 KM pa do vrtoglave 3 KM, tvrde da je taj ispod peke.

Kruh i masnoće

Na početku prošle godine kilogram kruha se mogao kupiti za 1,83 KM, a na kraju godine za 2,19 KM, no poskupio je i tijekom siječnja. -Koje ćete brašno, cijene ovise o tipu i proizvođaču. Ovo vam je najjeftinije, tip je 500, pakirano po kilogram, a cijena je 1,60 KM, tvrdi trgovkinja. U istoj sam trgovini pogledao i cijene ulja. Najjeftinije je stajalo 2,85, a ostala su oko 3 KM, nisam gledao maslinovo, sojino i slično. U siječnju prije godinu dana litra istoga mogla se nabaviti za 2,34 KM. Na maslacu od 250 grama je istaknuta cijena 4,10 KM, Taj isti maslac u siječnju 2010. je koštao 2,84 KM.

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: