Vozači, iduće sedmice počinju velike gužve kod vulkanizera

S obzirom da većina vozača čeka zadnji dan roka za promjenu guma, možda vam je bolje da to uradite prije da bi izbjegli velike gužve u automehaničarskim radnjama. Od 15. novembra, bez obzira na vremenske uslove, na snagu stupa zakonski propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva putnička i motorna vozila u BiH koje važi do 15. aprila naredne godine.

Zimskom opremom smatra se:

Zimske gume na sva četiri točka (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm). Ili ljetne gume čija dubina profila (šara) gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova. Za teretna vozila i autobuse, osim navedenog, to su još lopata i vreća pijeska.

Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima.

PRIPREMITE VOZILO ZA ZIMU

U zimskom periodu, niske temperature i česte i obilne padavine izuzetno nepovoljno utiču na motorna vozila. Posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, so nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Stoga je neophodno, osim adekvatnih guma, adekvatno pripremiti i sebe i svoje vozilo za nadolazeću zimu.

TEKUĆINE

Promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime. Promjena rashladne tekućine najjeftiniji je i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila. Kao i svaka druga komponenta i rashladna tekućina vremenom gubi svoje karakteristike. I ukoliko nije pravovremeno dopunjena ili zamjenjena tokom zime svojim smrzavanjem jednostavno može uništiti hladnjak ili blok motora.

Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe. Provjerite u kakvom su stanju metlica brisača i po potrebi ih zamjenite. Prosječni vijek trajanja metlice brisača iznosi oko godinu dana.

ULJE

Premda se motorno ulje, u zavisnosti od upute proizvođača, mijenja svakih 10.000 do 20.000 kilometara, zima je razdoblje kada je motorima potrebno manje viskozno ulje. Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje. Zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sistem te će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja.

AKUMULATOR

Zimi, zbog nižih temperatura slabi kapacitet akumulatora jer se slabije odvija proces obnove i punjenja akumulatora, tako da pri nižim temperaturama stariji i istrošeni akumulatori jednostavno ne mogu obaviti svoju funkciju. Ispražnjen akumulator, također, može se smrznuti. Akumulator treba biti potpuno napunjen i ispravan. Kablovi i polovi trebaju biti očišćeni i zategnuti. Ako je akumulator stariji od tri godine – zamijenite ga novim. Prilikom kupovine novog obratite pažnju na kapacitet akumulatora (Ah), startnu snagu (A), dimenzije, način i vrstu priključka na vozilu.

KOČNICE

Ispravne kočnice jedan su od osnovnih preduslova za sigurnu vožnju, posebno u zimskim uslovima, kada i najmanja disproporcionalnost u kočenju po pojedinom točku može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. Zato provjerite kočnice i po potrebi ih servisirajte.

REDOVNO ODRŽAVANJE

Svake godine sa padom temperature zimske službe posipaju ceste solju što može naštetiti vozilima. Iz tog razloga s vremena na vrijeme operite vozilo, pažnju posebno obratite na podvozje te sanirajte eventualna oštećenja na karoseriji na kojima može doći do korozije i hrđanja.

LANCI ZA SNIJEG

U obaveznu zimsku opremu vozila spadaju i lanci za snijeg koje trebate imati u prtljažniku vašeg vozila jer u slučaju većih snježnih nanosa ili leda na cestama, zimske gume neće moći obezbjediti nesmetano kretanje vozila, pa ćete u takvim ekstremnim vremenskim uslovima s lancima za snijeg biti u mogućnosti krenuti dalje i stići do svog cilja.

Prilikom kupovine obratite pažnju da lanci za snijeg odgovaraju dimenzijama zimskih guma i izbjegavajte kupovinu jeftinih i neprovjerenih proizvoda, jer loši lanci donijet će više problema u vožnji nego koristi. Pucanje loših, jeftinih lanaca zaustavit će vozilo gdje se najmanje nadate, ne pominjujući kakva sve oštećenja mogu prouzrokovati na donjem podvozju vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: