Veterinarske inspekcije kreću u kontrolu svih mljekara u BiH

krave-mljekare2Sporni “Dukatovi” proizvodi kod kojih je utvrđena sumnja na povećanu razinu mikotoksina, predstavljaju izoliran slučaj te su automatski povučeni s tržišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pa ne predstavljaju opasnost za potrošače, saopćeno je jučer iz ove kompanije.

 Nema opasnosti

U “Dukatu” tvrde da je izvor mikotoksina “nesukladna stočna hrana korištena na farmama muznih krava” te da obustavljaju otkup mlijeka sa svih onih farmi kod kojih se utvrdi povećana koncentracija ove štetne supstance.

Podsjećamo, vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača “Dukat” i “Vindija” za koje je utvrđeno da sadrže opasni aflatoksin M1 nakon što je Ured za veterinarstvo BiH na graničnom prijelazu Izačić zaustavio spornu pošiljku, za koju je utvrđeno da ima kancerogene sastojke.

Kako saznajemo, “Dukatovi” mliječni proizvodi kod kojih je pronađena povećana koncentracija mikotoksina M1 pri ulasku u BiH, uopće se nisu mogli ni pronaći na policama u BiH. U “Dukatovom” mlijeku proizvedenom u našoj zemlji, prema nalazima koji su urađeni, nije uočeno prisustvo ove supstance.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali, potvrdili su nam da je riječ o malim količinama kancerogena u mlijeku, koje, prema njihovim riječima, nije štetno za ljudski organizam.

 Sporna hrana

Saznajemo da će bh. veterinarski inspektori u narednih nekoliko dana, kako bi provjerili razinu mikotoksina M1, izvršiti detaljnu kontrolu svih mljekara u BiH, jer se sumnja da se i na farmama u BiH koristila sporna stočna hrana, tačnije kukuruz koji je zbog sušnog perioda, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH, pun plijesni koja je najveći uzročnik povećane koncentracije ove opasne supstance.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja mljekara FBiH, kaže u izjavi za “Avaz” da bi uzrok pojave ove štetne susptance mogla biti sušna sezona, koja je i u BiH utjecala na željeni kvalitet i količinu mlijeka, ali da treba vidjeti šta će nalazi pokazati.

 Obustavljen uvoz mlijeka “Vindije” 

Iz Agencije za sigurnost hrane u BiH tvrde da je laboratorijskim analizama utvrđeno da proizvod “Sterilizirano, homogenizirano mlijeko sa 2,8 % m. m.”, komercijalnog naziva “Trajno mlijeko” s rokom upotrebe do 24. maja 2013. godine, proizvođača “Vindija” Varaždin iz Hrvatske, ne udovoljava propisanim standardima zdravstvene ispravnosti te da će navedenim proizvodima u BiH biti dozvoljen ulazak tek nakon što 10 uzastopnih analiza bude u skladu s važećim bh. propisima.

Istakli su da je Agencija još 4. decembra prošle godine uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima BiH da provedu pojačane mjere kontrole zdravstvene ispravnosti kukuruza i proizvoda od kukuruza na prisustvo mikotoksina prilikom uvoza te da do danas nisu zaprimili obavijest da je prilikom inspekcijskog nadzora na tržištu BiH zatečen navedeni proizvod sa povećanom količinom aflatoksina.

 Šarović: Spriječiti ulazak na bh. tržište

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je jučer da će biti sankcionirani svi oni koji budu na neki način uključeni u prodaju i dostavu navedenih proizvoda “Dukata” i “Vindije”.

– Uputili smo upozorenje kako bismo spriječili svaki pokušaj da se ovi proizvodi nađu na policama u BiH – rekao je Šarović te je dodao da su poduzete mjere u vezi sa provjerom i ostalih uvoznika mlijeka, ali i ostalih sumnjivih proizvoda, prije svega ribe, tunjevine, konzervi.

 Minimalna odstupanja

Kada su u pitanju sporni proizvodi, riječ je o minimalnim odstupanjima mikotoksina od propisanih. Dopuštena koncentracija iznosi 0,05 mikrograma po litru mlijeka, dok je pronađena koncentracija u “Dukatovom” mlijeku iznosila 0,07 mikrograma po litru.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *