Velike oscilacije vremenskih prilika: Od četvrtka novi toplotni val

vrijeme2Oni koji teško podnose visoke temperature, a koje su ovih dana podizale živu u termometrima i na više od 39 stepeni, željno iščekuju pad temperature, a prognoze iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda im idu naruku.

 

Drastičan pad

 

Meteorolozi u BiH, međutim, najavljuju drastičan pad temperatura već od sutra i to čak i za 20 stepeni.

– Blagi pad temperature počeo je u subotu, a značajniji jučer, kada je maksimalna temperatura iznosila 30 stepeni. Prema sinoptičkim mjerenjima, u Sarajevu i drugim gradovima u utorak i srijedu dnevna temperatura neće prelaziti 18 stepeni, dok će se jutarnja kretati od 10 do 13 stepeni – kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Novi rekordi

 

Prema najavama klimatologa, već od četvrtka našu zemlju zahvatit će novi toplotni val, koji će se zadržati do sredine jula.

– Nakon srijede temperature će ponovo rasti prema onim rekordnim koje smo imali proteklih dana, tako da će živa na termometru ponovo prelaziti 35 stepeni u mnogim gradovima, dok će u nekim biti i iznad 40 stepeni – tvrde klimatolozi.

Zdravstvene tegobe

Zbog ovakvih temperaturnih promjena redovno dolazi i do novih zdravstvenih problema.

– Do sada smo dnevno imali po 400 pacijenata. No, proteklih dana, kada je našu zemlju zahvatio taj toplotni val, broj pacijenata u jednoj dežuri prelazio je 600. Nagli pad temperature bit će udar na kompletan cirkulatorni sistem, što će se odražavati na moždane i srčane udare. To će biti udar i na staro i na mlado, bolesno i zdravo, tako da će broj pacijenata još rasti. Zbog toga savjetujemo ljudima da se prilagode prirodi, s obzirom na to da nagle promjene izazivaju velike reakcije – kazali su iz Hitne pomoći Sarajevo.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *