Uskoro jeftiniji lijekovi u BiH, iste cijene u kantonima i oba entiteta

Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na održanoj sjednici usvojilo je izmjene pravilnika kojim se uređuje način formiranja maksimalne veleprodajne cijene lijekova za bh. tržište.

Nakon sastanka rečeno je kako će cijene lijekova biti od marta jeftinije.

Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH treba dati mišljenje o Pravilniku o načinu kontrole i visine cijena lijekova u našoj zemlji. To je bio i razlog zbog kojeg je ministar civilnih poslova Adil Osmanović sazvao sjednicu Stručnog vijeća Agencije za lijekove sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je da Stručno vijeće konačno da mišljenje o Pravilniku.

– Uspjeli smo konsenzusom usvojiti pravilnik i on dalje ide u proceduru prema Vijeću ministara BiH. Dakle, ide na mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH i Uredu za zakonodavstvo. Očekujem da će u narednih deset dana Vijeće ministara BiH biti u kapacitetu da usvoji pravilnik – rekao je Osmanović.

Istakao je kako BiH do sada uopće nije imala taj pravilnik te da je prednost što će se nakon usvajanja redovno moći pratiti analiza cijena lijekova na tržištu BiH.

– Cilj je da BiH dobije jeftinije lijekove nego do sada i da se cijene usklade sa cijenama iz susjednih zemalja. Naravno, cilj je i da izjednačimo cijene lijekova u entitetima i kantonima u BiH – kazao je Osmanović, te dodao da su imali i nekoliko sastanaka sa Svjetskom bankom koja insistira na ovom pravilniku tako da se vjeruje kako će Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojiti ovaj pravilnik, te da ne bi trebalo biti nikakvih blokada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *