Upozorenje građanima zbog ilegalnih proizvođača: Šverceri ’gorivu travu’ koriste kao duhan

duhan2U velikom broju slučajeva duhan koji se prodaje na ilegalnom tržištu u Bosni i Hercegovini sadrži “gorivu travu” s dodatkom duhana, pri čemu je sve skladišteno u nečistim uvjetima, podrumima, garažama punim miševa, gljivica…

Poziv inspekcijama

To je za “Dnevni avaz” kazala Džejna Bajramović, izvršna direktorica za marketing i član Uprave Fabrike duhana Sarajevo (FDS), upozorivši na ilegalne proizvođače duhana koji se koriste svim raspoloživim sredstvima samo da što prije, uz što manje troškova, izvuku novac iz proizvoda koji se prodaje kao rezani duhan.

Naime, građani BiH koji konzumiraju cigarete, nakon nedavnog poskupljenja ovog proizvoda, masovno su počeli kupovati rezani duhan, jer je on na tržištu jeftiniji i do 50 posto.

Bajramović je upozorila na štetnost takvog duhana, naglašavajući da se on prodaje u ambalaži tipa najjeftinijih PVC vrećica, dodavši da je neophodno pojačati rad inspekcija da bi se spriječio enormno visok odliv novca.

I SIPA se treba uključiti u ovaj problem. I Ministarstvo finansija treba reagirati da bi se poduzeli konkretni rigorozni koraci na suzbijanju ove pojave koja dobiva razmjere pandemije. Stotine miliona maraka odlaze crnom tržištu umjesto u državni budžet. Cijela duhanska industrija BiH je na nogama te apelira i pokušava animirati sve, ali do sada, nažalost, bezuspješno – dodala je Bajramović.

Porijeklo i sastav

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kaže da daju punu podršku FDS-u kad je u pitanju poziv građanima da kupuju isključivo duhanske prerađevine obilježene akciznim markicama.

– Takvi proizvodi jedini su koji imaju dokaze o porijeklu, sirovinskom sastavu i kvalitetu. Duhanske prerađevine koje nisu obilježene markicama koje izdaje UIOBiH više su nego upitnog sastava i mogu biti višestruko štetne po zdravlje pušača – kazao je Kovačević.

Ilegalne tvornice odnose milione

Kovačević je napomenuo da UIOBiH radi sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječi pojavu krijumčarenih cigareta na tržištu BiH.

– Od uspostave UIOBiH službenici su oduzeli duhanske prerađevine koje su se nezakonito prodavale ili je pokušan nezakonit uvoz u BiH u vrijednosti od pet miliona KM. Otkrivena je ilegalna fabrika cigareta na području općine Grude i podneseni su brojni izvještaji Tužilaštvu BiH – kazao je Kovačević.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *