Pronađena veća količina droge i municije

Federalna uprava policije zajedno sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na području Federacije Bosne i Hercegovine provela je danas opsežnu operativnu akciju kodnog naziva „Sigurnost“.

Akcija je usmjerena protiv grupa i pojedinaca nosilaca teškog i organizovanog kriminala.

– Pretresi su izvršeni na oko 150 lokacija na području FBiH. U pretresima je pronađena veća količina droge, naoružanja, municije, ukradenih predmet i drugih predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnih djela i koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Ovom akcijom je na prostoru FBiH obuhvaćeno oko 130 osoba, koje su kriminalistički obrađene, a oko 50 osoba je lišeno slobode.

Između ostalog, provodeći ovu akciju, dokumentirano je više organizovanih kriminalnih grupa, koje se dovode u vezi sa izvršenjem krivičnih djela organizovanog kriminala, a u vezi sa razbojništvima, teškim krađama, nedozvoljenjim bavljenjem bankarskom djelatnošću, ugrožavanjem sigurnosti i izazivanjem opšte opasnosti (podmetanje eksplozivnih naprava), trgovinom narkoticima, krađom motornih vozila itd.

Rasvijetljeno je i krivično djelo teške krađe na štetu jedne od banaka sa područja Srednje Bosne gdje je tom prilikom pričinjena šteta u iznosu od većem od 90.000 KM.

Slobode su lišeni i članovi organizovane grupe koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela razbojništva sa smrtnom posljedicom.

Pri realizaciji prethodnih aktivnosti, ostvarena je saradnja sa policijama u regionu. Akcija se provodi pod nadzorom nadležnih kantonalnih tužiteljstava u koordinaciji Federalnog tužiteljstva, kao i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i rezultat je višemjesečne istrage, te zajedničkih i sinhronizovanih aktivnosti svih policijskih organa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Podaci sa terena se još uvijek obrađuju – navodi se u saopćenju Federalne uprave policije.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *