U subotu nove snježne padavine

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je upozorenje građanima za subotu 09.12.2017. godine kada se prognoziraju nove sniježne padavine.

Prognozirana visina novog sniježnog pokrivača se kreće između 10 i 30 centimetara. U Krajini, zapadnim i centralnim područjima zemlje moguć je i novi sniježni pokrivač viši od 30 centimetara.

U subotu, 09.12.2017., se prognozira veća promjena vremena. Sa dolaskom jačih padavina sa zapada temperature zraka u naglom opadanju i očekuje se jak snijeg ili susnježica. Prije podne u dijelu centralne i na istoku Bosne je izgledna kiša koja će od sredine dana preći u snijeg. U Hercegovini prije podne kiša. Od poslijepodnevnih sati, padom temperature zraka, na sjeveru i istoku Hercegovine se očekuje snijeg. Izgledno je formiranje novog sniježnog pokrivača u visini od 15 do 35 centimetara. Prestanak padavina u noći na nedjelju, prvo u Krajini i postepeno prema istoku zemlje. Prije podne jako jugo u Hercegovini i istoku Bosne, koje će u drugoj polovini dana oslabiti i promjenuti smjer na sjever. U ostatku zemlje već prije podne vjetar mijenja smjer na sjeverozapad umjerene jačine. Temperatura zraka prije podne većinom između 0 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C. U drugom dijelu dana temperatura zraka u opadanju.

U nedjelju, 10.12.2017., prije podne se prognozira oblačno na istoku zemlje, gdje će ujutro padati slab snijeg. U većini krajeva smanjenje oblačnosti. U drugoj polovini dana će preovladavati sunčano sa malom do umjerenom naoblakom. Od večernjih sati novo naoblačenje sa juga u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar slab, u noći na ponedjeljak jačanje juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -12 i -6°C, na jugu zemlje od -5 do -1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 4°C.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *