U FBiH žirant konačno zaštićen

Zakon o zaštiti žiranta u FBiH u petak je, objavom u Službenim novinama Federacije, i zvanično stupio na snagu. Time je i u FBiH konačno zaštićen institut žiranta, što je barem djelimična satisfakcija za više od 100.000 prevarenih građana, koji, prema dosadašnjoj zakonskoj regulativi, godinama otplaćuju tuđe kredite.

Osiguranje kredita

Za sve buduće žirante, ovakva praksa je od petka ukinuta, a što garantiraju članovi 13.,14.,15.,16. i 17. ovog zakona.

Naime, u ovim članovima je propisano da se “od žiranta može zahtijevati ispunjenje obaveze tek nakon što povjeritelj (banka) ne iscrpi sva sredstva prinudnog izvršenja protiv glavnog dužnika”. A propisani instrumenti osiguranja kredita mogu biti mjenica, hipoteka na nepokretnu imovinu, oročeni novčani depoziti, garancija druge banke, akcije, police osiguranja, te sudužnici.

Također, prema članu 15. ovog zakona “za odboravanje kreditnih iznosa preko 20.000 KM u periodu dužem od tri godine ukida se kategorija žiranta”.

Objava Zakona o zaštiti žiranta u FBiH u Službenim novinama je kruna dvogodišnje institucionalne borbe udruženja zajedno sa Aidom Čikić, zastupnicom Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom dom Federalnog parlamenta.

Pravna država

– Gotovo da nije bilo prepreke na koju nismo naišli, ali evo, na kraju smo ipak uspjeli. Ovo je dokaz da pravna država funkcionira. Ovaj zakon je od izuzetne važnosti, s obzirom da u BiH gotovo svaka porodica ima člana koji otplaćuje tuđe obaveze – kazala Čikić za “Avaz”.

U Udruženju žiranata u BiH, kako su nam kazali, vrše užurbane aktivnosti, kako bi se početkom primjene zakona mogli zauzeti za njegovu implementaciju.

Dženana Hadžimahmutović, predsjednica sarajevskog ogranka Udruženja žiranata u BiH objašnjava da bi pozitivni efekti ovog Zakona mogli biti vidljivi vrlo brzo.

Zaštitne odredbe 

 Prije poziva žiranta na obavezu, od dužnika se crpe sva sredstva

Instrumenti osiguranja kredita dužnika su hipoteka, mjenica, garancija druge banke, akcije, police osiguranja, sudužnici

Za odboravanje kredita od preko 20.000 KM u periodu dužem od tri godine ukida se kategorija žiranta

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *