U FBiH veliki broj nevakcinisane djece: Rizik za pojavu oboljenja

Na sastanku Sekcije epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo FBiH tema je je bila provođenje Programa obavezne imunizacije u Federaciji BiH, a u kontekstu aktuelnog pogoršanja epidemiološke situacije u regionu i pojave oboljenja koja se mogu spriječiti vakcinacijom.

– Na osnovu podataka Federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH je veliki broj djece nevakcinisan ili nekompletno vakcinisan vakcinama iz Programa obavezne imunizacije, što predstavlja veliki rizik za pojavu oboljenja protiv kojih se provodi vakcinacija, bilo kao pojedinačnih, ili u formi epidemija, što se trenutno dešava u Srbiji – kazala je Feni predsjednica Sekcije epidemiologa Federacije BiH prof. dr. Zarema Obradović.

Istaknula je da se provođenju Programa obavezne imunizacije na svim nivoima mora posvetiti veća pažnja, te više raditi na podizanju svijesti o značaju imunizacije i posljedicama do kojih dovodi njeno neprovođenje, a u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima i iskustvima ostalih zemalja.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *