U BiH nema zabilježenih slučajeva trovanja zaraženom hranom

Direktor Agencije za bezbjednost hrane Sejad Mačkić izjavio je da su u BiH pooštrene inspekcijske kontrole hrane, posebno povrća, na prisustvo smrtonosne bakterije ešerihije koli.

On je danas novinarima u Mostaru rekao da Agencija u saradnji sa nadležnim institucijama redovno prati situaciju i  vrši procjenu rizika.

”Agencija donosi naredbe kada procijeni da ima podatke i može donijeti naredbu o zabrani uvoza nekog proizvoda. Kada dobijemo podatke i kada se bude znalo koji su to zaraženi proizvodi, onda ćemo izaći sa odgovarajućim preporukama i mjerama za zaštitu zdravlja potrošača” rekao je Mačkić.

On je kazao da su subjekti koji posluju sa hranom odgovorni da stavljaju na tržište BiH zdravu hranu koju uvoze posebno u ljetnom periodu kada se na povišenim temperaturama javljaju brojne epidemije.

”Svi koji se nalazimo u lancu ishrane moramo dati svoj doprinos kako ne bi došlo do trovanja”, apelovao je Mačkić.

Šef Klinike mikrobiologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Mirsada Hukić preporučila je stanovništvu da se pridržavaju higijene, da peru povrće, da se pazi na kontaminaciju hrane izmetom i na ispravnost vode.

Ona je istakla da je potrebno da svaki stanovnik preuzme odgovornost za sigurnost a da će odgovorne institucije  uraditi svoj dio posla na zaštiti hrane iz uvoza.

Hukićeva je objasnila da je po karakteristikama nove ešerihije koli vidno da se radi o novom soju bakterije jer se ponaša drugačije od dosadašnje.

Kaže da ova bakterija, za razliku od dosadašnje koja je pogađala djecu i stare, sada pogađa zdrave ljude, te da su 80 odsto oboljelih žene.

Član zdravstvenog vijeća Evropske agencije za bezbjednost hrane Boris Antunović kazao je da i ova agencija prati najnoviji slučaj koji je specifičan i koji sa sobom nosi mnogo nepoznanica.

I on je upozorio da treba poštovati pravila temeljnog pranja povrća, temeljnog pranja ruku i rekao da povrće treba dobro prokuhavati.

Prema njegovim riječima, ova situacija ne bi trebala da utiče na prodaju domaćeg povrća jer do sada u BiH nema zabilježenih slučajeva trovanja zaraženom hranom.

Arnautović je napomenuo da se još ne zna koja je hrana zaražena.

U Njemačkoj je do sada umrlo 18 ljudi od zaraze bakterijom ešerihijom koli koja je mutirala, a oko 2000 je oboljelih i to u osam evropskih zemalja, ali i u SAD-u.

Stručnjaci još ne mogu da utvrde šta je uzrok zaraze.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *