Turkcell mjerka BH Telecom

Turska telekomunikaciona kompanija “Turkcell” zainteresovana je za kupovinu “BH Telecoma”, piše portal Bussines New Europe.

Kako prenosi taj portal, manje od nedjelju dana nakon ponude za drugog najvećeg bugarskog operatera mobilne telefonije, “Turkcell” navodno priprema ponudu i za “BH Telecoma”, što očigledno predstavlja namjeru ovog turskog giganta da proširi svoj uticaj na cijelom Balkanu.

Prema pisanju medija, “Turkcell” je ozbiljno zainteresovan za najvećeg mobilnog operatera Bosne i Hercegovine, koji ima tržišni udio od 45 odsto i kapitalizacije od oko 800 miliona dolara na Sarajevskoj berzi.

Pored bugarskog mobilnog operatera, “Turkcell” je jedan od pet ponuđača koji su ušli i u finalnu rundu za 75 odsto udjela u “Kosovo Post and Telecommunications Corporation” (PTC), što samo dodatno govori o njihovoj odlučnosti da se probiju na području Balkana.

“Turkcell” je vodeći operater mobilne telefonije u Turskoj, sa sjedištem u Istanbulu. Prema podacima od 30. septembra 2011. godine, kompanija ima 34,4 miliona pretplatnika.

Podsjećamo da je Vlada Federacije BiH ranije donijela odlukom kojom se iz privatizacije privremeno izuzima “BiH Telecom” kao i kompanije iz elektroenergetskog sektora.

(BNE)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *