Traži se 25.000 radnika s čitkim rukopisom

1Za oktobarski popis stanovništva predviđeno je štampanje 4,6 miliona popisnica, potvrđeno je “Dnevnom avazu” u Agenciji za statistiku BiH (BHAS), što, praktično, znači da je otvoren veliki prostor za manipulaciju podacima.

Naime, iako je praksa da se štampa oko 10 posto više popisnica, nerealno je štampati toliko viška materijala, s obzirom na to da procjene BHAS-a govore da BiH ima 3,8 miliona stanovnika. To je ranije u izjavi za naš list kazao i Fadil Fatić, zamjenik direktora BHAS-a, dok se brojka od 4,6 miliona popisnica spominjala kao neslužbena.

Obrada podataka

Osim dogovorenog broja popisnica, u Agenciji kažu da su u jeku i ostale pripreme za popis te trenutno rade na finalizaciji metodoloških dokumenata i popisnica. U toku je izrada aplikacija potrebnih za obradu podataka, definiranje logističkih procedura, dovršavanje poslova vezanih za kartografsku dokumentaciju, a očekuje se pokretanje tendera za štampu popisnog instrumentarija. Uslijedit će i javni poziv za odabir najboljeg ponuđača za mjesto obrade podataka u Istočnom Sarajevu.

Na upit kada će biti raspisan konkurs za oko 25.000 popisivača i ostalog osoblja koje će biti angažirano na ovom velikom projektu, u BHAS-u kažu da je taj posao planiran za juli.

Krivični postupak

– Kriteriji za odabir popisivača i općinskih instruktora su bh. državljanstvo, da imaju najmanje 18 godina, da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da imaju najmanje srednje obrazovanje, da su stanovnici naseljenog mjesta ili općine u kojoj će obavljati poslove popisivača, da imaju čitak rukopis, da budu na raspolaganju preko dana, uvečer i vikendom za posao… – kazali su nam u Agenciji, dodajući da je potrebno da bude zadovoljena i etnička zastupljenost.

Popisivači će biti plaćeni po broju ispunjenih obrazaca, u zavisnosti od broja popisanih osoba.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *