Tajni kupci u akciji: Uposleni u BiH se najmanje osmjehuju u regiji

Tajni kupci pokušali su izmamiti osmjehe na licima uposlenih u regiji i evo šta kažu rezultati.

U šest zemalja regije, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji, tajni kupci posjetili su osam stotina objekata u potrazi za osmijehom na licima uposlenih. Zatim su posjećeni objekti u devet različitih djelatnosti: maloprodaja, ugostiteljstvo, autosaloni, finansijske ustanove, zdravstvene ustanove, benzinske pumpe, hoteli, pošte i supermarketi.

U svojim su posjetima tajni kupci otkrili kako se 40% uposlenika još uvijek ne osmjehuje kupcima. Od onih uposlenika koji to naprave, trećina to odradi rutinski, a 40% ih još uvijek odgovara na osmijeh tek reaktivno, odnosno kad se kupac njima prvi nasmiješi. U uporedbi sa dosadašnjim istraživanjima, u kojima se kupcima osmjehivalo tek 40% uposlenih, vidi se pomak, ali još uvijek je tu dosta mjesta za osmijeh.

Bosna i Hercegovina se nalazi na posljednjem mjestu sa 50,23%, dok nabolje rezultate imaju komšije iz Hrvatske sa 64,07%, a zatim je slijede Srbija, Slovenija, Makedonija i Crna Gora.
Istovremeno, najbolji su rezultati postignuti u hotelskoj i automobilskoj industriji, koje su prethodnih godina bile najviše pogođene, gdje se uposlenici najviše osmjehuju svojim kupcima i gostima, dok smo osmijeh najrjeđe pronašli u finansijskim ustanovama.

Bosanci i Hercegovci su nacija koja se u susjedstvu najmanje osmjehuju kupcima iako je u BiH zabilježena najveća reaktivnost uposlenika, odnosno, čekali su da se kupci njima prvi nasmiješe. Hrvati su nacija koja se u susjedstvu najviše osmjehivala i to je činila najljubaznije. Uposlenici u Srbiji su se u najvećoj mjeri prvi nasmiješili kupcima, dok je najviše rutinskih osmijeha primijećeno u Sloveniji.

Opštepoznato je kako osmijeh može zaliječiti sve rane, ali i ispraviti pogrešku. Čak i ako u nečemu pogriješite, kupci će Vam to oprostiti ako im poklonite jedan srdačan osmijeh.
Pitanje za uposlene glasi: “Hoćete li uljepšati dan svojim kupcima poklanjajući im osmijeh svaki dan?”. Ne zaboravite, sigurno će i Vama neko pokloniti osmijeh kad završite sa svojim poslom i postanete – kupac!

bhrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: