Stiže li prava zima? Lijepi januar je iza nas, dolaze nam snijeg i minusi

Januar je na izmaku pa možemo reći da je bio osjetno topliji u odnosu na protekle godine, pa, stoga, možemo biti zadovoljni kakvo nas je vrijeme dočekalo na startu 2017.

To su za “Avaz” kazali u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, na naše pitanja “kako komentiraju vremenske prilike u januaru i šta građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati u februaru”.

Jače pogoršanje

Za kraj januara minimalne vrijednosti temperatura zraka kretat će se od -3 do 3 u unutrašnjosti zemlje, na jugu i u Krajini od 4 do 7 stepeni. Maksimalne dnevne temperature će dostizati između 4 i 8 u većem dijelu Bosne, u Hercegovini i Posavini od 9 do 14 stepeni.

– Već od četvrtka, 1. februara, izgledno je prolazno, kratkotrajno jače pogoršanje, praćeno zahlađenjem, padavinama, kišom na jugu i snijegom u Bosni, što će kulminirati u petak, 2. februara – kaže nam meteorolog Nedžad Voljevica.

Voljevica:  Slijedi kratkotrajno jače pogoršanje, praćeno zahlađenjem

Voljevica: Slijedi kratkotrajno jače pogoršanje, praćeno zahlađenjem

Za vikend, Voljevica predviđa stabilazaciju vremenskih prilika.

– Pri tome će, u subotu i nedjelju biti osjetno hladnije, naročito u jutarnjim satima, kada su izgledne negativne temperature u gotovo cijeloj zemlji, u unutrašnjosti do -10 stepeni. Danju će na jugu biti toplije, u Bosni su moguće temperature ispod “nule” tokom cijelog dana – naglašava Voljevica.

Padavine u drugoj dekadi

Od 5. februara do sredine narednog mjeseca, prema aktuelnim kartama, slijedi nekoliko dana s padavinama.

– Nakon toga će doći do djelimične stabilizacije i od sredine naredne sedmice postoji vjerovatnoća za 4-5 natprosječno hladnih dana – dodao je Voljevica.

Prognoza vremena za period do 13. februara

Prognoza vremena za period do 13. februara

 

 

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *