Štednja građana uvećana za 750 miliona KM

Za posljednjih 12 mjeseci, od oktobra prošle do oktobra ove godine, građani BiH uvećali su štedne depozite u komercijalnim bankama za 750 miliona KM.

Tako su ukupni štedni depoziti stanovništva dosegnuli iznos od 6,16 milijardi KM, čime je praktično anuliran dramatičan pad privatnih depozita zabilježen u protekloj godini kada je znatan dio građana BiH, strahujući od recesije, povukao štedne depozite iz komercijalnih banaka i stavio ih na neko „sigurnije“ mjesto.

Pokazalo se da je strah bio bezrazložan, ali i skup: građani su izgubili prilično značajnu zaradu od kamata zbog prijevremenog raskida štednog ugovora.

Snažan rast privatnih štednih depozita svakako je dokaz da su građani BiH vratili povjerenje u ovdašnje komercijalne banke, ali otkriva i još nešto: da je štednja u komercijalnim bankama još uvijek jedini način „plasmana“ viška privatnog novca.

Zapravo, ozbiljna alternativa privatnoj štednji uopće i ne postoji, budući da još uvijek u BiH nisu razvijeni neki od elementarnih instituta modernog tržišta kapitala, poput korporativnih i državnih obveznica, koje u državama razvijenog kapitalizma najviše privlače privatne ulagače. U nedostatku atraktivnijih mogućnosti, građani u BiH prisiljeni su višak novca staviti na štednju.

U državama regiona državne obveznice najčešće se emitiraju zbog finansiranja deficita tekuće likvidnosti budžeta. Državni zapisi se najčešće emitiraju u pojedinačnim emisijama, u pravilnim razmacima, svakih sedam ili četrnaest dana, s rokom dospijeća od 3, 6 ili više mjeseci i s  kamatom koja je u pravilu za 1 do 2 posto viša od kamate komercijalnih banaka.

Državni vrijednosni papiri spadaju u najsigurnije instrumente ulaganja, gdje se država pojavljuje u ulozi izravnog dužnika.

Na ovaj način većina zapadnih država već decenijama finansira izgradnju kapitalnih infrastrukturnih objekata, piše Slobodna Bosna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *