Sibirska zima stiže u BiH, u ponedjeljak -18 stepeni!

Niske temperature i obilne snježne padavine zasigurno će ovog vikenda da prouzrokuju probleme stanovnicima većine bh. gradova, a prava sibirska zima dolazi u ponedjeljak, kada će se živa na termometrima spustiti do 18. podjeljka ispod nule.

U subotu će, kažu meteorolozi, veći dio zemlje biti pod pahuljama, izuzev juga Hercegovine, gdje se očekuje kiša.

“Dakle, subotu će obilježiti snijeg. Temperatura će se kretati između minus četiri i jedan stepen ispod nule, a na jugu zemlje od pet do devet stepeni”, naglašavaju u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Snijega će biti i u nedjelju, ali će se oni koji ga ne vole iznenaditi u popodnevnim časovima, kada se očekuje postepeno razvedravanje. No prestanak padavina donosi i niže temperature.

“Najniža jutarnja temperatura u nedjelju iznosiće minus devet stepeni, a najviša dnevna će biti pet stepeni, koliko će se mjeriti na jugu”, kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Ukoliko još nemate svu potrebnu zimsku garderobu i obuću, ističu posljednji dani da je nabavite.

“U nedjelju će u svim krajevima RS biti negativna temperatura, a u ponedjeljak će padati i do  minus 18, a možda će biti još i niža, što se odnosi na planinske krajeve”, naglašava Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Ljekari građane savjetuju da zbog snijega, ali i niskih temperatura, budu oprezni. Posebno se to odnosi na hronične bolesnike, ali i starije osobe.

“Bez prijeke potrebe ne treba da izlaze napolje, a ukoliko baš moraju, potrebno je da se dobro utople. Stariji bi trebalo da se oprezno kreću u slučaju poledice. U kući se savjetuju topli napici. U slučaju gripa, savjetuje se mirovanje, unošenje dosta tečnosti i vitamina C, a ako dođe do većih tegoba, javiti se doktoru”, naglašava Boris Žarković, ljekar u Domu zdravlja Zvornik.

Dakle, ovog vikenda, zbog obilnih padavina, iz toplih domova bi trebalo da izlaze samo oni koji to moraju.

Opštinski štab Civilne zaštite u Trebinju upozorio je u  petak stanovnike ovog grada da se za predstojeći vikend u gradu očekuje veliko nevrijeme.

Zbog upozorenja su već u petak popodne mnogi vlasnici privatnih kuća i objekata učvršćivali slabo zaštićene krovove i sklanjali pokretna dobra…

Vozačima se, takođe, savjetuje poseban oprez, a taj savjet je, zbog mjestimično ugaženog snijega, na snazi bio i u petak, iako snijeg posljednjeg radnog dana ove sedmice nije donio veće probleme.

“Na dionicama u višim predjelima upozoravamo na moguću poledicu u sjenovitim dijelovima putnih pravaca, pa vozačima savjetujemo da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme”, saopštili su iz Auto-moto saveza RS (AMS RS).

Podsjećanja radi, zimska oprema obavezna je od 15. novembra ove do 15. aprila iduće godine. Nadležni kažu da tu opremu treba da koristite kada je snijeg na putu ili kada pada ledena kiša.

“Zimski pneumatici na sva četiri točka obavezni su za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona. Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra”, kažu nadležni.

Ukoliko vozite bez ove opreme, osim što stavljate život na kocku, rizikujete i da vas policija “olakša” za 40 maraka.

Savjeti ljekara 

Posebno treba da budu oprezni hronični bolesnici i starije osobe

Ukoliko morate da izađete, potrebno je da se dobro utoplite

Stariji bi trebalo da se oprezno kreću u slučaju poledice

U slučaju gripa, mirovati, te unositi dosta tečnosti i vitamina  C

Preporuke za vozače 

Na put ne kretati bez zimskih guma i lanaca

Provjeriti tečnost za hladnjak i vjetrobrane

U vozilu treba imati strugač leda i sličnu opremu

Evakuisane porodice sa stadom 

Posljednje dvije porodice sa stadom od 300 ovaca evakuisane su na Igman iz bjelašničkog sela Lukomir, a u petak je potvrđeno da će biti prebačene u Trnovo.

Selo Lukomir se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice, na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom u BiH.

Bogati pašnjaci omogućavaju da ljeti na području Lukomira bude i do 2.000 ovaca, ali zbog ljetošnje suše i nedostatka hrane za stoku većina stočara je poodavno sa svojim stadima sišla u niže krajeve.

 

(Nezavisne)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *