Savez sindikata doktora FBiH organizira štrajk solidarnosti s kolegama u HNK-a

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, u kordinaciji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije u HNK-a, danas organizira štrajk solidarnosti u svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH, kao podršku generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije u HNK.

Svi doktori medicine i stomatologije, koji su članovi Sindikata doktora (njih više od 4.000) će se u vrijeme pauze (10.30 – 11.00) pridružiti svojim kolegama u Hercegovini i na taj način pokazati svoju solidarnost s članovima koji počinju generalni štrajk.

Iz Sindikata navode da, u trenutku kada najmanje sedam kantona već ima potpisan kolektivni ugovor s doktorima, ljekari u HNK-a su dovedeni pred zid – ili će nastaviti kao do sada ili će pokušati pronaći rješenje katastrofalnog položaja u koji su dovedeni ne svojom voljom. Ljekari u Hercegovini na ovaj način pokušavaju da spase svoje dostojanstvo i svoj opstanak na tim prostorima.

“Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH će sve učiniti da naše kolege dobiju ono što im pripada i što zaslužuju, ništa manje od onoga što već imaju ljekari u drugim kantonima. Molimo građane u Hercegovini da pokažu strpljenje, razumjevanje i podršku u narednim danima. Ova borba, koju vode ljekari, nije samo naša. Možda najvećim dijelom jeste, ali je svakako za sve građane, pacijente prvenstveno”, saopćeno je.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *