SASTANAK DODIK-TIHIĆ: Tihić nije optimist oko formiranja Vijeća ministara

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas u Banjaluci da je sada manje optimist nego ranije da će doći do dogovora o novom sazivu Vijeća ministara, zbog zahtjeva HDZ-a za rekonstrukciju Federalne vlade.

On kaže da HDZ, čiji su, kako kaže, svi zahtjevi kada je u pitanju Vijeće ministara bili ispunjeni na zadnjem razgovoru u Brčkom, jer dobija sve tri hrvatske pozicije, sada sve to uvjetuje rekonstrukcijom Vlade Federacije na što SDA ne može pristati.

Tihić je danas u Banjaluci razgovarao i s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom o formiranju državne izvršne vlasti, ali da još ništa nije dogovoreno, iako je razgovarano o mogućim rješenjima.

Mogućnost da HDZ dobije mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, a SDP resora diplomatije je varijanta o kojoj je, kaže Tihić, bilo riješeno na zadnjem sastanku u Brčkom, ali nakon što su propali ti razgovori, prema izjavama učesnika sastanka, ta mogućnost više ne vrijedi.

“Nismo razgovarali o konretnim rješenjima, već kako izaći iz ove situacije, nakon propalih razgovora u Brčkom kada smo bili blizu rješenja. Još ćemo vidjeti”, naveo je predsjednik SDA.

Ponovio je da je njegova stranka već napravila kompromis kada je u pitanju vlast u Srednjobosanskom kantonu te da je sada pitanje vremena da li će se taj dogovor provesti.

Tihić je kazao da nisu nove izjave da FBiH treba reformirati jer je skup entitet, ali da za to nema konsenzus i čeka se ukupna ustavna reforma koja bi obuhvatila i taj nivo vlasti. 

Predstavnici vlada RS i FBiH treba da riješe probleme u vezi sa Elektroprenosom BiH, rekao je Tihić nakon današnjeg sastanka u Banjaluci sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

“Razgovarali smo o formiranju Savjeta ministara, Elektroprenosu BiH i drugim aktuelnim pitanjima koja se tiču izlaska iz trenutne situacije u kojoj se nalazi BiH”, kaže Tihić.

(FENA/SRNA)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *