RUDARI “ĐURĐEVIKA” PREKINULI ŠTRAJK I NAPUSTILI JAMU

1Uprava Elektroprivrede i predstavnici sindikata postigli su načelan dogovor iako svi zahtjevi rudara Rudnika mrklog uglja “Đurđevik” nisu i neće biti ispunjeni, kazao je generalni direktor JP “Elektroprivreda” Elvedin Grabovica.

Negdje do pola sata poslije ponoći Grabovica je proveo sa štrajkačima, 250 metara ispod zemlje, razgovarajući o njihovim zahtjevima. Kako je rekao Feni, po njegovim informacijama, neki od rudara već su jutros izašli ispod zemlje.

– Dogovorili smo se da Uprava napravi novu sistematizaciju kako bi se popravile plate u korist proizvodnog sektora u odnosu na neproizvodni kadar. Također, neće biti dozvoljen prijem sekretara društva Rudnika mrkog uglja “Đurđevik” u radni odnos mimo pravila i propisam kazao je Grabovica Feni, dodajući kako će se razmotriti i mogućnost povećanja novih radnih mjesta u proizvodnji.

– Dakle, potrebno je napraviti novu sistematizaciju i napraviti korekciju plata. Razmotrit ćemo i nova radna mjesta, međutim, nećemo pristati na ucjene pojedinaca koji traže smjenu menadžmenta. Prvo, to nisu legalni predstavnici nijednog od dva postojeća sindikata, a drugo, zahtjevi za takve smjene moraju biti pisano i valjano obrazloženja i argumentacija za smjene, kazao je generalni direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica za Fenu.

Oko 150 rudara RMK “Đurđevik” kod Živinica u ponedjeljak se zabarakadiralo ispod zemlje tražeći pravedniju raspodjelu dobiti koju ostvaruje ovaj rudnik, smjenu Uprave i Nadzornog odbora rudnika, a kap koja im je, kako su rekli, prelila čašu, bila je postavljenje “sa strane” sekretara Društva Asima Aljića.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *