REFORMA TREBA POBOLJŠATI POLOŽAJ PENZIONERA

Reforme penzionog sistema u FBiH, koje najavljuju federalne vlasti, prema mišljenju direktora Zavoda PIO/MIO Zijada Krnjića, trebale bi početi još u ovoj godini. Kako je za “Avaz” izjavio Krnjić, vlast bi trebala što prije promijeniti način izračuna penzija i prijeći na bodovni sistem po takozvanom modelu zarađene penzije. To je, kako kaže, pravednije rješenje, jer je, prema trenutnom koeficijentu, isplata penzija dugoročno neodrživa.

Inače, vijest o najavi nove reforme penzionog sistema, koju je jučer objavio naš list, izazvala je dosta reakcija, pogotovo zbog toga što vlasti žele podići dobnu granicu za odlazak u penziju sa 67 godina.

– Smatram da pomjeranje dobne granice u ovom momentu nije nužno ako ostavimo u primjeni aktuelno zakonsko rješenje koje kaže da se od 2015. godine ukinu prijevremene penzije. Sada se prerano ide u penziju, zbog čega sistem nije dugoročno održiv – kazao je Krnjić, dodavši da od ukupnog broja penzionera trenutno ima trećina korisnika prijevremenih penzija u FBiH.

Krnjić je mišljenja i da treba izdvojiti povlaštene penzije iz penzionog osiguranja i tretirati ih kao posebnu kategoriju, jer su sada predmet društvene frustracije. Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić rekao nam je da penzioneri od nove reforme očekuju poboljšanje njihovog položaja.

On je naveo da penzioneri traže da civilne penzije, koje proizlaze iz radnog staža i doprinosa, imaju poseban tretman u odnosu na ostale. Smatra da bi se razlika minimalnih penzija, kao što se to čini u zemljama okruženja, trebala pokrivati iz budžeta. On naglašava da ta razlika trenutno iznosi 250 miliona KM, a uzima se iz fonda za doprinose.

– Ovaj postojeći sistem međugeneracijske solidarnosti može se održavati ako na jednog penzionera idu tri zaposlena. Kod nas, međutim, na svakog penzionera dolazi 1,3 zaposleni. Zbog toga su penzije vrlo niske – kazao je Omerefendić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže da je protiv podizanja dobne granice za odlazak u penziju, uz opasku da “čovjeku treba dozvoliti makar deset godina da može živjeti od penzije”.

– Na ovaj način išlo bi se linijom manjeg otpora. Ima drugih načina da se nadomjesti ono što nedostaje fondovima. Mislim da treba stati ukraj lopovima koji potkradaju državu, zatim potrebno je smanjiti crno tržište te naplatiti ono što se po zakonu mora naplatiti državi – kazao je Bajramović.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *