PREDSTAVNIČKI DOM IZGLASAO NEPOVJERENJE VLADI FBiH

4Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izgasao je na današnjoj vanrednoj sjednici nepovjerenje sadašnjem sazivu Federalne vlade.

Nepovjerenje je izrazilo 58 poslanika, 26 je bilo protiv takve odluke, a šest suzdržano. O incijativi za izglasavje nepovjerenja Vladi izjasniće se se i Dom naroda 15. februara također na vanrednoj sjednici.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi pokrenulo je 56 zastupnika iz klubova zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, te Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990 u Zastupničkom domu, jer smatraju da sastav Federalne vlade nije u skladu sa parlamentarnom većinom u Predstavničkom domu, formiranom u junu 2012. godine.

O incijativi za izglasavje nepovjerenja Vladi izjasniće se se i Dom naroda 15. februara također na vanrednoj sjednici.

U obrazloženju inicijative navodi se da “sastav Vlade FBiH u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na Općim izborima u BiH održanim 2010. godine, da  u svom djelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana FBiH”.

Poslanici su  danas prihvatili i zaključke koje su predložila  četiri kluba koja čine novu većinu, kojim je  definisano  da Vlada FBiH kojoj je izglasano nepovjerenje nastavlja raditi sa smanjenim ovlaštenjima što podrazumijeva ograničavanje rada Vlade samo na neophodne aktivnosti koje obezbjeđuju  izvršavanje preuzetih međunarodnih obaveza i one koje su potrebne za funkcionisanje FBiH.

Zaključcima se  predviđa i da Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje ne može donositi odluke i druge akte kojima se stvaraju dodatna finansijska opterećenja za FBiH, te usvajati programe utroška sredstava bez saglasnosti Parlamenta FBiH.

U zaključcima se premijer FBiH zadužuje  da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora te članova uprave u preduzećima, agencijama, institucijama i zavodima čiji je mandat istekao, uz napomenu da će Predstavnički  dom Parlamenta FBiH izvršiti imenovanja vršilaca dužnosti na te pozicije, a nakon izbora nove vlade ona će provesti postupak izbora stalnih članova.

Usvojen je i zaključak poslanika SDP-a Mirka  Pejanovića kojim se poziva predsjednik FBiH Živko Budimir da  u skladu sa ustavnim ovlaštenjima omogući proces izbora  nove vlade.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *