Poljoprivrednici iduće sedmice izlaze na ulice

Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH /FBiH/ najavio je da će iduće sedmice organizovati proteste, jer predstavnici federalnih vlasti nisu pokazali spremnost za dijalog i rješavanje problema u poljoprivredi.

Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH napominje da je istekao rok koji su predstavnici ovog udruženja naznačili u pozivu na dijalog premijeru Nerminu Nikšiću i ministrima Jerku Lijanoviću i Anti Krajini.

Istekao je rok od 15 dana za pokušaj uspostavljanja dijaloga, što znači da premijer i ministar finansija izbjegavaju pokušaj razgovora sa poljoprivrednicima“, navodi se u saopštenju i dodaje da se jedino Lijanović odazvao pozivu.

Iz Saveza ističu da je u izostanku razgovora nemoguć dogovor, te da je prošlo više od 50 dana, a za poljoprivredu nije isplaćena ni jedna marka, dok dug prema poljoprivrednicima kasni sa otplatom godinama i da iznosi desetine miliona KM.

Savez je optužio Vladu FBiH da krši zakon o budžetu, Nikšića i Krajinu da ne poštuju redosljed prioriteta, kupujući socijalni mir, te zaposlene u službi poljoprivrede da zaobilaze i krše zakon o budžetu.

“U Republici Srpskoj usvojen je budžet koji je gotovo 50 posto veći od prošlogodišnjeg i iznosi 88 miliona KM, dok Federacija, kao veći i entitet, kako reče premijer Nikšić pri preuzimanju mandata, ima 30 posto manji budžet”, istakli su poljoprivrednici u FBiH.

Oni su poručili da to više neće dopustiti “po cijenu rata sa ovom nakaradnom vladom”.

Savez poljoprivrednih udruženja FBiH navodi da se ministar Krajina ni ne zauzima za popravljanje stanja, te da su odlučni da iduće sedmice počnu sa protestima protiv ovakvog stava federalne Vlade i podignu krivične prijave protiv premijera za kršenje zakona.

Poljoprivrednici su zatražili i ostavku federalnog ministra finansija.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *