POLITIČARI SAGLASNI DA JE POTREBNO UVESTI DVIJE STOPE PDV-a

Posljednja velika poskupljenja, ponovo su aktuelizirala inicijativu da se u BiH uvede diferencirana stopa PDV-a, odnosno da se smanji PDV na osnovne životne namirnice, a da se poveća porez na luksuz. Ovaj put inicijativu je zvanično pokrenula Vlada RS.

Naknadna pamet

Komentirajući ovu inicijativu iz SDP-a ističu da su iz ove stranke prije šest godina predlagali da se uvede diferencirana stopa PDV-a.

– Ovo što je predložila Vlada RS-a jeste naknadna pamet. Ovo kažem jer je SDP davno isticao da je diferencirana stopa PDV-a potrebna. Drago nam je da su to sada shvatili i u SNSD-u, što pokazuje da smo i prije nekoliko godina bili u pravu – kaže za “San” Damir Mašić, glasnogovornik SDP-a, naglašavajući da je i u platformi koju su potpisale četiri stranke predložena diferencirana stopa PDV-a.

– Jasno je definirano da treba smanjiti porez na osnovne životne namirnice, lijekove, ortopedska pomagala, a povećati porez na luksuz. Ko god je takvog mišljenja, neka nam se pridruži i neće biti problema u tome da napravimo dvije stope PDV-a – kazao je Mašić. Amir Zukić, sekretar SDA ističe da bi o ovom pitanju stručnjaci trebali dati konačan odgovor.

– Ljudi koji su eksperti za ovo pitanje trebaju napraviti analizu kojom bi se utvrdilo koliko bi dobrog donijelo uvođenje diferencirane stope PDV-a. Tek ako bi se pokazalo da je to dobro za BiH, treba krenuti u realizaciju uvođenja diferencirane stope PDV-a – rekao je Zukić, naglašavajući da bi u tom slučaju trebalo na sve načine spriječiti zloupotrebu.

Spriječiti zloupotrebe

Sigurno da bi odmah bilo pokušaja da se to iskoristi te izvuče finansijska korist. Zbog toga bi prvo trebali naći mehanizme koji će to onemogućiti kako država opet ne bi gubila velika finansijska sredstva – istakao je Zukić.

Iz HDZ-a BiH kažu da ne bi bilo loše uvesti diferenciranu stopu PDV-a.

– Vjerujem da bi to donijelo pozitivan pomak pogotovo što bi se smanjio porez na osnovne životne namirnice, što bi u konačnici dovelo do smanjenja cijena tih artikala. Zato očekujem da se u narednom periodu o ovome pitanju povedu konkretnije rasprave – rekao je za “San” Mato Franjičević, poslanik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH.


Skriveni motivi

Amir Zukić ističe da najave iz RS-a o uvođenju diferencirane stope PDV-a treba uzeti sa rezervom.

– Tamošnje vlasti najviše bi voljele da se cijeli sistem PDV-a uništi. Zbog toga i ove njihove inicijative treba uzeti sa oprezom, jer nisam siguran da su njihove namjere onakve kakvim ih žele prikazati – kazao je Zukić.

(SAN)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *