Policijski službenici u BiH traže povećanje osnovice plate: Od 2012. primanja umanjena za 25 posto

Savez sindikata policijskih organa Bosne i Hercegovine obratio se Ministarstvu finansija BiH zahtjevom da se predložena osnovica za obračun plate uposlenim u institucijama BiH za 2018. godinu uz iznosu od 475,69 KM koriguje zbog inflacije za period 2012.-2016. godina.

U zahtjevu ističu kako je ova osnovica utvrđena još 2012. godine, ali da je tada dogovoreno da će se visina osnovice za obračun plate korigovati 2014. godine maksimalno do postotka godišnje stope inflacije u BiH za 2012. godinu te da će se razmotriti mogućnosti povećanja visine toplog obroka sa 6 KM na 7 KM.

Odredbe ovog protokola koji je potpisao tada jedini reprezentativni Samostalni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, nikada nisu provedene izuzev u dijelu smanjenja osnovice.

“Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH u periodu od 2010. do 2018. godine plate su rasle za 9,2 posto, dok su uposlenima u institucijama BiH 2012. godine umanjenje za 11,7 posto i ne mijenjaju se. Ako uzmemo u obzir smanjenje naknade za topli obrok, regres, te novi način obračuna troškova prijevoza na posao i s posla, koji nije donesen u skladu sa zakonom, ukupna primanja su umanjena za 17-25 posto. U isto vrijeme, potrošačka korpa je rasla sa 1.570 na 1.850 KM ili za 15 posto, tako da je ukupna negativna razlika od 32 posto do 40 posto. Primjetno je da je Vijeće ministara u proteklom periodu vršilo uštede u Budžetu institucija BiH isključivo kroz plate uposlenih u institucijama”, kažu iz ovog sindikata.

Ističu kako se nagomilao niz problema, prvenstveno egzistencijalne prirode, koje je neophodno rješavati kako bi se zaustavio odliv kadra koji je primjetan u sve tri policijske agencije. Pozvali su još jednom Vijeće ministara BiH na pokretanje socijalnog dijaloga.

“Savez sindikata policijskih organa u BiH je spreman iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva kako bi konzumirao utvrđena prava s ciljem zaštite i poboljšanja statusa članova”, zaključeno je u zahtjevu.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *