Penzioneri najavili: Pred zgradu Vlade FBiH sutra će nas doći 15.000

Kako nam je rekao predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmeadlija Rapa, na današnjem sastanku je napravljen spisak svih penzionera koji dolaze iz drugih kantona i očekuje se da će ih biti između 12.000 i 15.000. Još nisu napravili spisak onih koji će doći iz Kantona Sarajevo.

“Doći će i penzionerske udruge izu Mostara. Vrijeme da počnu razmišljati o problemima penzionera nakon 20 godina. Ovo stanje je neodrživo jer 60 posto penzionera ima 326 KM platu i preživljavaju zahvaljujući rodbini koja im pomaže. To nije život”, rekao je Rapa.

Pripremili su zahtjeve koje će sutra predati Vladi i Parlamentu FBiH. Od Parlamenta traže da usvoji zakon o PUO-u, organizuje Federalni zavod PIO i da udruženja penzionera oslobodi od plaćanja poreza. Od Vlade traže formiranje Fonda, što prije da pošalje zakon u Parlament u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi, te povećanje penzija za 10 posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

“Kada se srede koeficijenti, onda bi trebalo povećati penzije u skladu s povećanjem troškova života koji su tokom prethodnih godina drastično narasli. Nadamo se da će se vlasti konačno trgnuti”, rekao je Rapa.

Protesti će trajati do 14 sati. Nije poznato šta će se dogoditi ukoliko ne urode plodom, ali Rapa poručuje kako sve više penzionera umire ili se odlučuje da sami “podignu ruku na sebe” jer ovako više ne mogu živjeti.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *