OVOGODIŠNJI POTICAJI ZA POLJOPRIVREDU VRIJEDNI 68,5 MILIONA KM

ZETVA 1Vlada Federacije BiH današnjom je Odlukom usvojila 68.500.000 KM vrijedan Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih proračunom Federacije BiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pod nazivom “Od našeg polja do našeg stola”.

Za poticaj biljnoj proizvodnji namijenjeno je 12.100.000 KM, animalnoj 46.700.000 KM. a za ostale vrste potpora 7.500.000 KM.

Kako je Odlukom precizirano, kontrolu potencijalnih korisnika poticaja u fazi proizvodnje, kao i tijekom prikupljanja i obrade dokumentacije, a prije dostavljanja aplikacije Federalnom ministarstvu, vršit će mjerodavni poljoprivredni kantonalni inspektori, odnosno ovlašteni službenici kantonalnih i Federalnog ministarstva i federalna poljoprivredna inspekcija.

Inače, pri izradi Program utroška sredstava, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uvažilo je mišljenja, prijedloge i sugestije iznesene tijekom rasprave o ovom dokumentu na sjednici Vlade FBiH.

Uz Program, Vlada je donijela zaključke kojima je dala suglasnost na kriterije po kojima će poticaji biti dijeljeni.

Također, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zadužila da joj dostavlja mjesečna izvješća o realizaciji Programa poticaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *