Ovo su najrazvijenije opštine u FBiH

Prema rangu razvijenosti općina i gradova u Federaciji BiH za 2016. godinu, a koje je nedavno objavio Federalni zavod za programiranje razvoja, najrazvijenija općina je Centar Sarajevo, a odmah iza nje dolazi općina Čitluk i mala općina Ravno, piše Večernji list BiH.

Iako je po cijeni života najskuplja općina, odnosno grad, Široki Brijeg po razvijenosti u FBiH rangiran je na petom mjestu, a ispred njega je Novo Sarajevo.

Posušje je na sedmom, Žepče na osmom, a Grude na devetom mjestu po razvijenosti u Federaciji BiH, dok je Neum 10., a Mostar na 12. mjestu.

Cilj dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji BiH 2016.”, kako tvrde iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja FBiH po općinama te da se rangiraju lokalne zajednice prema razini razvijenosti.

U dokumentu su obrađeni: gustoća naseljenosti, nacionalna struktura stanovništva po popisu iz 1991. godine, stanovništvo u Federaciji BiH, radno aktivno stanovništvo, prirodni priraštaj, stepen zaposlenosti, stepen nezaposlenost prema stepenu stručnog obrazovanja, nezaposlene žene prema stepenu stručnog obrazovanja, plate, broj penzionera i iznos prosječne penzije, vanjskotrgovinska razmjena, prihodi, poljoprivredna površina, oranice i vrtovi, šumsko zemljište, prometna infrastruktura, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, zdravstvo i struktura poslovnih subjekata.

Na temelju indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti lokalnih zajednica pri čemu su korištene dvije granične vrijednosti.

Izrazito su nerazvijene općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka Federacije BiH i nedovoljno su razvijene općine koje imaju indeks razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka Federacije BiH.

U izrazito nerazvijene općine u FBiH: svrstane su Sapna (49,2), Donji Vakuf (48,2), Drvar (47,6), Glamoč (40,7), Vareš (40,1) Ključ (37,0), Domaljevac – Šamac (35,0), Pale (31,8), Foča (14,8), Bosansko Grahovo (5,4) Dobretići (-15,0).

Po razvijenosti kantona nakon Sarajevskog, najrazvijeniji su Zapadanohercegovački i Hercegovačko-neretvanski.

Livanjski kanton je po razvijenosti na posljednjem mjestu u Federaciji BiH, navodi se u podacima Zavoda.

U Tuzlanskom kantonu najrazvijenije su Tuzla, Gračanica i Živinice, dok su Čelić, Teočak i Sapna u grupi najnerazvijenih općina. Kalesija je zauzela 50.mjesto po razvijenosti, od ukupno 79 općina. 

Dvadeset najrazvijenijih općina

 1. Centar
  2. Čitluk
  3. Ravno
  4. N. Sarajevo
  5. Široki Brijeg
  6. Ilidža
  7. Posušje
  8. Žepče
  9. Grude
  10. Neum
  11. Vogošća
  12. Mostar
  13. Tešanj
  14. Stari Grad
  15. Tuzla
  16. Novi Grad
  17. Vitez
  18. Hadžići
  19. Ljubuški
  20. Gračanica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *