Oružane snage BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije

Analiza protivminskih akcija (PMA) Oružanih snaga BiH za 2017. godinu, koja je održana danas, pokazala je da je premašen godišnji plan protivminskih akcija u 2017.godini – Oružane snage BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije.

Kroz uklanjanje mina OS BiH daju doprinos sigurnosti u BiH, što je pretpostavka za ekonomski i privredni podstrek.

– Od početka procesa deminiranja u BiH uklonjeno je 13.223 komada mina i drugih ubojnih sredstava. Možemo s pravom reći da smo time spasili toliko ljudskih života – istakao načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Senad Mašović.

Kazao je da u prošlogodišnjem angažovanju u procesu deminiranja, OS BiH nisu imale niti jednu deminersku nesreću ili incident što govori o profesionalnosti i predanosti prilikom izvršavanja zadataka – zaključio je.

Zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Kenan Dautović je govorio o rezultatima procesa PMA OS BiH u 2017.godini, te kazao da su 2017. godine OS BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije BiH, tokom čega je pronađeno i uništeno četiri protivtenkovske mine, 481 protivpješadijskih mina i 295 neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Ovo je prvi put, rekao je Dautović, da je godišnji plan PMA Oružanih snaga BiH premašen i u 2017. godini njegova realizacija iznosi 100.9 posto, te da su OS BiH protekle godine tokom realizacije PMA vršile deminiranje u 32 općine dok je u 46 općina BiH vršena edukacija civilnog stanovništva vezano za upozoravanje na opasnost od mina.

Istaknuto da je prioritet PMA OS BiH u 2018.godini realizovati plan deminiranja u iznosu od 3.800.000m2 uz ostvarivanje dobre saradnje s partnerima koji daju podršku deminerskim kapacitetima OS BiH.

Interesantno je i pokretanje projekta “Opšte procjene minski sumnjivih područja u BiH 2018-2019” na inicijativu i pod pokroviteljstvom Evropske komisije u BiH, koji bi trajao 18 mjeseci i obuhvatio angažiranje BHA MAC-a, NPA i OS BiH.

Cilj projekta je povećanje efikasnosti protivminskih akcija u BiH kroz primjenu opšte procjene minski sumnjivih površina i njihovog uticaja na ugrožene zajednice. Realizacijom projekta postigli bi se znatni efekti u smanjenju finansijskih troškova i skraćivanja vremena do realizacije glavnog cilja deminiranja – “BiH bez mina”.

U sklopu Analize dodijeljene su nagrade i pohvale za najzaslužnije pripadnike OS BiH, koji su svojim radom doprinijeli uspješnoj realizaciji Plana protivminskih akcija OS BiH za 2017.godinu.

Oružane snage BiH su u periodu od 2007.godine do 2017.godine deminirale teritoriju od 27.691.825m2 pri čemu je pronađeno i uništeno ukupno 6.791 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. U 2018.godini Oružane snage BiH su planirale deminirati površinu od 3.193.079m2 kroz 62 projekta u 32 općine širom BiH.

Protivminske akcije OS BiH i dalje će ostati jedan od ključnih zadataka sve do potpunog ispunjenja cilja – “BiH bez mina“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstvo odbrane BiH.

Analizi, koja je održana na deminerskom radilištu „Ledenice Donje“ u općini Gradačac, prisustvovali su parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, generali OS BiH, predstavnici NATO štaba u Sarajevu, vojnodiplomatski predstavnici u BiH, predstavnici deminerskih organizacija u BiH, predstavnici Federalne uprave CZ i Republičke uprave CZ RS, općinskih vlasti u Gradačcu i drugih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *