Optužnice za privatizacijsku pljačku Energopetrola

3Odjel prvrednog kiminaliteta Kantonalnog tužilaštva Sarajevo privodi kraju šest godina dugu istragu prodaje sarajevskog Energopetrola mađarsko-hrvatskom konzorciju MOL/INA. Prodaja Energopetrola iz 2006. godine općenito se uzima kao primjer korupcijske privatizacije državnog kapitala izvedene u režiji bivših čelnika izvršne vlasti Federacije BiH – premijera Ahmeta Hadžipašića i dopremijera Dragana Vrankića.

Spisak osumnjičenih za štetnu privatizaciju Energopetrola puno je duži, na njemu se nalazi još desetak imena iz nekadašnje uprave Energopetrola, poput Namika Bušatlića, i nižerangiranih činovnika u Vladi Federacije BiH, poput Rešada Žutića i Kaseme Ćatović, no stvarni nalogodavci sporne prodaje Energopetrola nesumnjivo su Hadžipašić i Vrankić, premijer i dopremijer u Vladi Federacije BiH u mandatnom razdoblju od 2003. do 2007. godine, kada je inicirana i zaključena prodaja Energopetrolove imovine -poslovne zgrade u centru Sarajeva i lanca od 50-ak benzinskih pumpi – za mizerni iznos od 10 miliona KM!

Doduše, kupac Energopetrolove imovine ugovorom se formalno obavezao da će u dokapitalizaciju kompanije u trogodišnjem razdoblju investirati 150 miliona KM. No, iz mađarskog MOL-a i hrvatske Ine nije investiran niti jedan euro, nego su novi vlasnici podigli kredit u tom iznosu založivši kao hipoteku cjelokupnu imovinu Energopetrola!

Još 2006. godine, Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je predistražne radnje o dokapitalizaciji Energopetrola, a na temelju izvještaja Finansijske policije FBiH i prijave grupe Energopetrolovih dioničara. Među ostalim, tada su saslušani i premijer Ahmet Hadžipašić, dopremijer Dragan Vrankić, te tadašnji ministar industrije, energije i rudarstva Izet Žigić.

Kasnijom istragom obuhvaćen je i Hadžipašićev nasljednik na funkciji federalnog premijera Nadžad Branković, potom bivši direktor Energopetrola, Namik Bušatlić, dvoje čelnika Komisije za privatizaciju Energopetrola Rešad Žutić i Kasema Ćatović, te još nekoliko nižerangiranih činovnika u Vladi FBiH.

Kao svjedoci u istrazi o prodaji Energopetrola bit će pozvani svi ministri u Vladi Federacije u mandatu od 2002. do 2006. godine. Tadašnju Vladu Federacije BiH konstituirale su tri partije – SDA, HDZ i SBiH – pri čemu su ministri iz SDA i HDZ-a redovito glasali da se Energopetrol proda konzorciju MOL-INA, dok su ministri SBiH predlagali da se Energopetrol sanira sredstvima Razvojne banke i da se sačuva u državnom vlasništvu.

 

(Slobodna Bosna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *