OD NOVE GODINE UVEZENA 673 VOZILA STARIJA OD SEDAM GODINA

Od 1. januara, kada je na snagu stupila odluka kojom se dozvoljava uvoz motornih vozila u BiH starijih od sedam godina, a koja zadovoljavaju Euro 3 standard, uvezena su 673 vozila, a oko 150 ih čeka da se završi administrativna procedura oko homologacije.

Tehnički servisi

Kako za “San” kaže Adnan Tatarević, stručni saradnik u Institutu za saobraćaj, sva uvezena vozila su morala i morat će proći i tehničke servise, koji ispunjavaju standarde za provođenje procesa homologacije. Tih servisa je 27 i raspoređeni su, kaže, po cijeloj BiH.

– Obično je uslov da se za deset dana završi proces homologacije, ali se to rješeva i prije zadatog roka, jer administrativna procedura teče brzo – kaže Tatarević. Drago Talijan, direktor Centra za motorna vozila iz Banje Luke, kompanije koja je na čelu konzorcijuma za primjenu Pravilnika o homologaciji, administrativne procedure i procedure homologacije, također tvrdi da uvoz protiče u najboljem redu.

– Očekivali smo mnogo više problema u tehničkoj proceduri, ali ovo što imamo je sve sitno i riješi se za tren – kaže Talijan.

Carinska prijava

Inače, procedura homologacije podrazumijeva da se prvo izvrši carinska prijava, a iza toga slijedi tehnički servis u jednom od centara.

– Zatim se napravi homologacija ili ako su vozila obuhvaćena drugim pravnim procedurama, onda se radi postupak identifikacije. Nakon što se ispune svi propisani uslovi onda se ide u nadležno ministarstvo – objašnjava Talijan. Usluge u postupku homologacije, ovisno o tipu vozila, kreću se od 80 do 250 maraka. Na uvoz polovnih putničkih motornih vozila, iz zemalja članica Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu plaćaju se, carina i to 6 posto i PDV od 17 posto.

(San)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *