OD JULA STRUJA SKUPLJA ČAK DO 35 POSTO

Struja bi u prosjeku za sve kategorije trebala poskupjeti od 13 do 20 posto, a samo za domaćinstva do čak 38 posto.

Federalna regulatorna agencija za električnu energiju (FERK) donijet će na današnjoj sjednici u Mostaru odluku o zvaničnom početku novog tarifnog postupka, nakon kojeg će oko 700.000 potrošača koji se strujom snabdijevaju iz “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) najvjerovatije dobiti više račune.

Treći tarifni postupak bit će pokrenut upravo na zahtjev EPBiH. Ona je, saznaje Dnevni avaz, FERK-u predložila nekoliko scenarija prema kojima bi struja u prosjeku za sve kategorije poskupjela od 13 do čak 20 posto.

Budući da su istovremeno tražili pojeftinjenje struje malim komercijalnim kupcima na mreži od 0,4 kilovolta kako, navodno, ne bi bio izazvan lančani rast cijena, struja bi trebala drastično poskupjeti u domaćinstvima i velikim industrijskim potrošačima na 110-kilovoltnoj mreži. Prema ranijem pisanju “Avaza”, na osnovu prijedloga EPBiH struja bi za domaćinstva trebala poskupjeti od 23 do čak 38 posto!

Riječ je o direktnim posljedicama lošeg poslovanja sarajevske “Elektroprivrede”, koja je proteklu godinu završila sa 14 miliona KM manjka, iako je godinu ranije imala profit od čak 62 miliona KM.

U FERK-u upozoravaju da će, uprkos prijedlozima, konačnu cijenu struje odrediti javne rasprave u okviru tarifnog postupka. Tada bi, naime, “Elektroprivreda” trebala opravdati razloge za drastično poskupljenje. Budući da je Federalna vlada vlasnik 90 posto kapitala u EPBiH, i ona će biti pozvana na izjašnjavanje o ovakvom poskupljenju struje.

Kako je za “Avaz” potvrdio predsjednik FERK-a Risto Mandrapa, tarifni postupak trebao bi, prema planu, trajati do 27. juna, kada će biti saopćene nove tarife struje. One bi na snagu trebale stupiti od 1. jula ove godine.

U EPBiH su jučer potvrdili da su FERK-u uputili zahtjev za korekcije cijena struje. Objašnjavaju da su znatno promijenjene okolnosti za poslovanje.

Između ostalog, prema saopćenju, 2009. godine poskupio je ugalj za deset posto. Te godine za 100 posto su povećane cijene naknada po osnovu korištenja akumulacija, kao i troškovi nabavke struje od nezavisnih proizvođača.

Kao razlozi navedeni su i ulaganje u modernizaciju rudnika, pokretanje investicija za izgradnju novih energetskih objekata, ukidanje takozvanog unakrsnog subvencioniranja između kategorija kupaca i drugo. Teško je, ipak, ne primijetiti da su se neke od tih promjena desile još prije dvije godine. Tada je “Elektroprivreda BiH” odlično poslovala, a struja tek sada poskupljuje.

Iz EPBiH su predložili i izjednačavanje tarifa za ljetni i zimski period za sve kategorije, ukidanje manjih dnevnih tarifa za sve kategorije, osim za domaćinstva, te uspostavljanje nove grupe unutar takozvanih ostalih kupaca. Unutar te kategorije cijene struje bile bi jednake, a odnosile bi se na humanitarne objekte, obdaništa, javne kuhinje, studentske domove i vjerske objekte.

U FERK-u se bave mišlju da “Elektroprivredi BiH” bude određen tačan iznos koji će morati izdvajati za sanaciju rudnika iz svakog prodatog kilovat-sata struje, što bi trebalo poboljšati i status rudara.

 

(Dnevni avaz)

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *