Od danas zahlađenje, kiša i snijeg

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas se u našoj zemlji  očekuje oblačno vrijeme sa kišom. U drugom dijelu dana u sjeverozapadnim područjima Bosne, uz pad temperature, očekuje se postepeni prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Obilnije padavine u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne. Očekivana količina padavina, uglavnom, od 20 do 40, na jugu, zapadu i sjeverozapadu naše zemlje od 50 do 80, lokalno i do 100 l/m2. Jutarnje temperature od 8 do 14, a dnevne od 11 do 18 °C.

U nedjelju 22.11.2015., u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U višim područjima Bosne i u Krajini sa susnježicom i snijegom. Poslije podne na sjeveru, zapadu i sjeverozapadu Bosne prestanak padavina. Padavine slabog do umjererenog intenziteta. Očekivana količina padavina od 5 do 10, na jugu do 15 do 25 l/m2. Jutarnje temperature od 1 do 5, na jugu od 7 do 10, a dnevne od 3 do 8, na jugu zemlje od 9 do 12 °C.

U ponedjeljak 23.11.2015., pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U višim područjima Bosne sa susnježicom i snijegom. Intenzivnije padavine poslije podne i u večernjim satima. U noći sa ponedjeljka na utorak snijeg i susnježica su mogući i nižim područjima naše zemlje. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a dnevne od 1 do 7, na jugu od 9 do 13°C.

U utorak 24.11.2015., pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima Bosne sa snijegom. U večernjim satima snijeg je moguć i u nizinama Bosne. Jutarnje temperature od -2 do 3, na jugu od 3 do 7, a dnevne od 1 do 5, na jugu od 9 do 13 °C.

 

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati, a negativni uticaj vremena će kulminirati sa dolaskom noći. Pod uticajem južine tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se pojačati. Moguće su reakcije na promjenu poput reumatskih bolova, glavobolje, nesanice i gastroenteroloških tegoba. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *