OD 20. OKTOBRA POJAČAN INSPEKCIJSKI NADZOR U FBiH

Federalna i kantonalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalni inspekcijski organi nadležni za vršenje inspekcijskog nadzora, u saradnji s Poreznom upravom Federacije BiH,  pripremaju provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora na području cijele FBiH.

Navedene aktivnosti počet će 20. oktobra 2013., a punu podršku prilikom realizacije vršenja inspekcijskih kontrola pružat će pripadnici Federalne uprave policije i kantonalnih uprava policije.

Pojačane nadzore vršit će više od 140 federalnih i kantonalnih inspektora, a permanentni zadaci u vršenju inspekcijskih kontrola jesu suzbijanje rada “nacrno”, kontrola uplate plaća, odnosno prijave i uplate doprinosa za zaposlenike, te kontrola fiskalnih sistema u Federaciji BiH.

Svrha provođenja pojačanih inspekcijskih nadzora je poboljšanje stanja u oblasti poštivanja Zakona o radu te Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH, a sve u cilju stabilizacije uplate prihoda u fondove Zavoda PIO/MIO te kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH, kako bi navedene institucije mogle nesmetano izvršavati svoje zakonom propisane obaveze.

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavijestila je sve privredne subjekte u FBiH da pojačane inspekcijske kontrole neće prestati sve dok ne bude konstatovano da je stanje u predmetnim oblastima nadzora poboljšano, te želi ukazati da provođenje inspekcijskih kontrola nema za cilj novčano sankcionisanje, već unaprjeđenje i pobaljšanje stanja u smislu dosljednog poštivanja zakona u oblasti rada i radnih odnosa i fiskalizacije u FBiH.

Inspektori će prilikom vršenja kontrola, ukoliko utvrde kršenje navedenih zakonskih propisa (pored ostalih propisanih zakonskih mjera sankcionisanja), biti prinuđeni bez odlaganja izricati mjere zabrane rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *