Nezapamćena potražnja za sjemenskim materijalom: Potrošači očekuju niže cijene i zdravije proizvode

sjetva2Nezapamćena potražnja za sjemenskim materijalom u Bosni i Hercegovini utjecat će na smanjenje cijena povrća, ali i drugih proizvoda već najesen ove godine, tvrde stručnjaci potencirajući da to samo pozitivno može utjecati na bh. tržište.

Ispravna odluka

Mnogi pozdravljaju odluku građana da se okrenu poljoprivrednoj proizvodnji nadajući se kvalitetnijim i zdravijim namirnicama, s obzirom na to da domaća proizvodnja ima veće mogućnosti kontrole u svim fazama nastanka.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza potrošača BiH, kaže da je sasvim sigurno da će zbog manjeg potraživanja na tržištu i pritiska eventualne ponude, cijene biti niže.

– Naravno da to nije dobro za domaće proizvođače koji će imati tržne viškove, ali u svakom slučaju je bolje da svi ukupno imamo niže cijene proizvoda – kaže Bulić.

Vremenske prilike

Ona je napomenula da će uspjeh u poljoprivredi ovisiti i o vremenskim prilikama, ali da masovna pojava sijanja i obrađivanja zemljišta ne mogu doprinijeti ničemu lošem. Potrošači se nadaju boljim prinosima, a samim tim i nižim cijenama.

– Nadam se da su naši građani konačno shvatili, barem oni koji imaju zemljište, da se isplati baviti poljoprivredom. Prvenstveno, jer je zdravija domaća proizvodnja i jer se čini dobro kompletnom društvu – dodala je Bulić.

Nestašica krompira

Zbog prevelike potražnje na bh. tržištu za sjemenskim krompirom, dobavljači nemaju dovoljne količine za isporuku.

– Nismo se nadali ovolikoj potražnji, ali naručili smo nove količine koje bi uskoro trebale stići u našu zemlju i koje ćemo dostaviti trgovcima – kazali su nam iz jedne bh. firme.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: