NALIZE 56 UZORAKA MLIJEKA POKAZALE – ŠEST POZITIVNO NA AFLATOKSIN M1

1Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su u periodu od 13. do 22. februara izvršili uzimanje uzoraka mlijeka različitih proizvođača, kao i sirovog mlijeka koje se doprema za mljekaru Milkos dd.

U navedenom periodu uzeli su 56 uzoraka koji su testirani na Aflatoxin M1 i Hloramfenikol u laboratoriju KJP Veterinarska stanica doo Sarajevo, saznaje Fena u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Na osnovu dobijenih analiza konstatovano je da je na Aflatoxin M1 bilo pozitivno šest uzoraka mlijeka različitih proizvođača, dok su testiranja na hloramfenikol dala negativan rezultat, kazala je Agenciji Fena stručna saradnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Bosno.

Od originalno upakovnih mlijeka na Aflatoxin M1 bilo je pozitivno: Mlijeko Vindija 1,5 % mliječne masti (mm) od 1l, čiji je rok trajanja 18.05.2013 godine; Trajno mlijeko Vita, proizvođač Megle Hrvatska, rok 22.05.2013 godine; Trajno mlijeko Dar prirode 1,6 % mm PPM Tuzla, 1l, rok 15.05.2013 godine;  Mlijeko Milky Max 3,2 % mm 1 litar, Megle BiH, rok 26.06.2013 godine i Mlijeko Megle BiH 3,2 % mm ,1 litar rok 3.7.2013. godine.

Neznatno prisustvo Aflatoxina M1 pronađeno je i u Inmer trajnom mlijeku-Gradačac sa 2,8 % mm i rokom trajanja od 05.05. i 12.5.2013. godine.

Nakon dobijenih rezultata kantonalni veterinarski inspektori naredili su povlačenje spornih serija mlijeka iz prometa.

– Od uzetih 16 uzoraka sirovog mlijeka, čije je porijeklo sa različitih otkupnih mjesta iz cijele FBiH, utvrđeno je prisustvo Aflatoxina M1 u četiri slučaja, dok su rezultati na hloramfenikol bili negativni – kazala je Bosno.

Veterinarski inspektor je odmah po saznanju u toku prošle sedmice naredio zabranu otkupa kontaminiranog mlijeka, te uzorkovanje i pregled stočne hrane na spornim farmama. Analize urađene poslije izvršenih mjera veterinarskog inspektora, zadovoljavale su uslove propisane zakonom.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *