NAKON DANAŠNJE DŽENAZE U POTOČARIMA UKOPANA UKUPNO 6.241 ŽRTVA GENOCIDA U SREBRENICI

U Memorijalnom centru Potočari danas je klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka još 175 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana u Potočarima je dječak Senad (Ramo) Beganović, koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. Najstarija žrtva je Hurem Begović, rođen 1916. godine.

Posljednjem ispraćaju srebreničkih žrtava prisustvovali su članovi porodica, prijatelji, brojni građani te domaći i međunarodni zvaničnici.

Za razliku od ranijih godina, ove godine nije bilo obraćanja zvanica nego samo prigodno obraćanje načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića.

Nakon današnjeg dana, s ranije ukopanih 6.066 žrtava, u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukupno 6.241 nijemi svjedok stravičnog zločina koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici. Među njima i 421 maloljetna žrtva čiji su posmrtni ostaci do sada identificirani i ukopani u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima jeste novorođenče, beba Muhić. Njeni posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima, a ukopani su 11. jula prošle godine. Najstarija žrtva do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U odnosu na prethodne godine, ove godine je do sada najmanji broj žrtava koji se ukopava u Memorijalnom centru u Potočarima.

Danas poslijepodne, kada oni koji su došli na posljednji ispraćaj srebreničkim žrtvama napuste Potočare, ostat će bol i tuga porodicama ubijenih, a onima koji još tragaju za svojim najmilijim nada da će u nekoj od masovnih ili pojedinačnih grobnica naći njihove posmrtne ostatke i dostojno ih ukopati.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *