Lokalni izbori u BiH

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da su otvorena sva biračka mjesta za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini. Do kašnjenja u otvaranju došlo je na pojedinim biračkim mjestima iz tehničkih razloga i to u trajanju od pet do 30 minuta. CIK BiH nema informacija da je došlo do značajnijih problema na terenu.

Istovremeno, Ministarstvo sigurnosti BiH je saopštilo da lokalni izbori, sa sigurnosnog aspekta, protiču bez većih problema.

Štab za sigurnost lokalnih izbora u BiH, kojeg je formiralo Ministarstvo sigurnosti BiH, sarađuje sa štabovima akcije “Izbori 2012”, koji su formirani pri entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova i policiji Brčko Distrikta BiH.

Prema prvim izvještajima sa terena, od otvaranja izbornih mjesta u 7 sati, nisu zabilježeni slučajevi koji bi mogli uticati na sigurnost izbornog procesa.

Do 19 sati biće otvoreno 5100 biračkih mjesta. Istovremeno, od sedam do 19 sati traje predizborna šutnja.

Iz Centralne izborne komisije su ranije poručili da su spremni za lokalne izbore, a predsjednik Branko Petrić, pozvao je građane da izađu na birališta i glasaju prema vlastitoj savjesti, kao i da se ne obaziru na pritiske i očekivanja drugih.

“Onaj ko ne glasa, neće imati pravo da se žali na vlast poslije”, kazao je Petrić.

Poziv da glasaju, građanima je uputio i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. On je izjavio da će građani načiniti izbor koji će imati direktan uticaj na život svakog pripadnika njihove lokalne zajednice.

“Građani imaju priliku da odlučuju o budućem pravcu kojim će krenuti njihova zajednica i država i trebali bi iskoristiti priliku koja im se pružila. Bez obzira da li ste zadovoljni svojim sadašnjim rukovodstvom i želite da vas i dalje vodi ili vjerujete da treba doći do promjene, morate izaći na birališta”, poručio je Incko.

Incko je rekao i da su oni koji su se kandidovali na izborima i njihove stranke imali  priliku da kažu kako namjeravaju od svojih lokalnih zajednica da naprave mjesta u kojima ljudi mogu živjeti dostojanstveno i da objasne kako će unaprijediti životni standard.

“Iako odgovornost da osiguraju slobodne i fer izbore leži na domaćim institucijama, međunarodna zajednica će sa velikom pažnjom pratiti tok ovih izbora i imaće posmatrače na mnogim biračkim mjestima. Očekujem da će se izborima stvoriti novi prostor za politički konsenzus i da će nam pomoći da izađemo iz političkog ćorsokaka u kojem se nalazimo još od maja”, rekao je Inzko.

I Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini pozvao je građane da izađu na izbore.

“Vjerujemo da su odgovorne i ka građanima okrenute lokalne vlasti jedan od najvažnih stubova svakog društva”, kazao je Sorensen.

Dvije novine

U Centralni birački spisak za lokalne izbore 2012. godine upisano je ukupno 3.144.296 birača. Potvrđen je ukupno 30.351 kandidat, od čega se bira 550 kandidata za načelnika/gradonačelnika, 29.652 za vijećnika, a ukupno je 149 kandidata iz reda nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima 2012. bira se 78 opštinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština opštine u Republici Srpskoj, pet skupština gradova u RS, 135 načelnika opština i pet gradonačelnika u BiH, te skupština Brčko Disktrikta BiH.

Ovjerena su ukupno 383 politička subjekta, od čega 84 čine političke partije, 59 je koalicija, 224 nezavisna kandidata, 16 lista nezavisnih kandidata te 2.251 kandidatska lista.

U inostranstvo je poslano 37.359 glasačkih listića od kojih je većina vraćena, a biće prebrojani zajedno sa ostalim listićima nakon izbornog dana.

Novina ovogodišnjih lokalnih izbora je da prvi put neće biti održani u Mostaru, zbog nepostizanja političkog dogovora o izmjenama izbornih odredbi koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće tog grada.

Istovremeno, u Srebrenici će, također, prvi put glasati samo oni građani koji imaju prebivalište u tom gradu.

Predsjednik opštinske Izborne komisije u Srebrenici Nermin Alivuković izjavio je da na području te opštine ima 25 biračkih mjesta.

“Pravo glasa na izborima ima 14.090 birača. Mi ćemo u skladu sa Izbornim zakonom i uputama koje smo dobili od Centralne izborne komisije, odraditi svoj posao na primjeren način“, rekao je Alivuković.

Osim posmatrača delegiranih iz političkih partija, izbore u Srebrenici nadgledaće i predstavnici Ambasade SAD u BiH i delegacija Misije Vijeća Evropa u Bosni i Hercegovini

Ovogodišnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, peti su po redu od završetka rata. Još uvijek nije poznato koliko će koštati.

Radio Slobodna Evropa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *