Lažni azilanti iz BiH nemaju osnova tražiti azil u EU

4Monitoring tim Bosne i Hercegovine za viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom došao je do informacije o mogućim pojavama lažnih azilanata iz naše zemlje u Republici Francuskoj. Na osnovu operativnih saznanja primjećena je pojava dolazaka građana Bosne i Hercegovine, koji svoj ulazak u Republiku Francusku/EU obrazlažu tzv. „rodbinskom posjetom“, ali se zapravo radi o njihovoj namjeri da u ovoj zemlji traže azil.

Monitoring tim i ovaj put upozorava sve građane Bosne i Hercegovine, naročito građane sa područja Kalesije, Osmaka, Sapne i Zvornika, da liberaliziran vizni režim sa Republikom Francuskom, odnosno zemljama Evropske unije/Šengena, ne koriste sa namjerom neosnovanog traženja azila, obzirom da većina njih nema nikakvih osnova za podnošenje ovog zahtjeva.

Također, Monitoring tim upozorava da su zemlje Evropske unije/Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil osigurale da se niko od tzv. lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

U cilju sprječavanja zloupotrebe odluke o bezviznom režimu, Monitoring tim poziva naše građane da ne vjeruju u priče o mogućem ostanku u zemljama Evropske unije kroz podnošenje neosnovanih zahtjeva za azil, jer su dosadašnja iskustva pojave lažnih azilanata u EU/Šengenu, koji dolaze sa područja zemalja Zapadnog Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine, uspješno riješeni i kroz primjenu Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a koji podrazumijeva njihovu deportaciju u našu zemlju te druge pravne posljedice.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *