Kurbani iz Austrije za povratnike u Bosni i Hercegovini

Islamska zajednica Bošnjaka Austrije realizirala je i ovog Kurban Bajrama tradicionalnu akciju podjele kurbana povratnicima i socijalno ugroženim porodicama u Bosni i Hercegovini. Podijeljeno je 1000 kurbana povratnicima u podrinjske opštine: Zvornik, Bratunac, Milići i Srebrenica, te prognanicima i socijalno ugroženim licima smještenim u Izbjegličkom kampu Duje kod Srebrenika. Sredstva za ovu tradicionalnu akciju obezbijedili su džematlije IZ Bošnjaka Austrije, a koordinator akcije nabavke i podjele kurbana bio je prof. Hasudin Atanović, generalni sekretar IZ Bošnjaka Austrije.

– Nabavka i podjela kurbana je obavljena uz poštivanje šerijatskih propisa u prinošenju žrtve, što je jedan od temeljnih uslova džematlija u Austriji ali i svih koji učestvuju u hairli realizaciji ove naše tradicionalne akcije. Zadovoljstvo i zahvalnost onih kojima su podijeljeni kurbani naši su motivi da ovakve akcije nastavimo i u narednim godinama, istakao je ovom prilikom Hasudin Atanović.

Zahvalnost u ime džematlija i povratnika džematlijama i čelnicima Islamske zajednice Bošnjaka Austrije iskazali su i Damir ef. Peštalić, glavni imam Islamske zajednice u Srebrenici i Elvir ef. Hodžić, glavni imam IZ Bratunac.

Akcija pripreme i podjele kurbana provedena je u toku drugog i trećeg dana Kurban Bajrama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: