Kampanja BIHAMK-a i JP “Ceste FBiH” – “Parkiraj telefon”

Mobilni telefoni su postali neizostavni dio naše svakodnevnice i sve češće su u upotrebi i onda kada ne bi smjeli biti, posebno se to odnosi na njihovu upotrebu u cestovnom saobraćaju.

Upotreba mobilnih telefona u saobraćaju, bilo da se radi o razgovoru ili tipkanju poruka, višestruko odvlači pažnju vozača i izaziva različite promjene u njihovom ponašanju koje negativno utiču na sigurnost saobraćaja, zbog čega je i Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja/prometa BiH zabranjena upotreba mobilnih telefona u saobraćaju.

Svjetska istraživanja su pokazala da ometanje vozača tokom vožnje postaje jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda na cesti.

Upravo stoga Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), u saradnji sa JP “Ceste FBiH”, započinje s realizacijom saobraćajno-preventivne kampanje pod nazivom #ParkirajTelefon.

Ova kampanja provodi se u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost kojoj se kao dio Međunarodne automobilističke federacije (FIA) priključio i BIHAMK.

Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o gorućem problemu korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje.

Osnovne poruke kampanje ParkirajTelefon upozoravaju na fatalne posljedice alarmantnog trenda sve učestalijeg korištenja mobilnih telefona tokom vožnje ili prelaska ulice. Kampanja je namjenjena vozačima, pješacima i biciklistima, a cilj joj je smanjiti broj učesnika cestovnog saobraćaja čija je pažnja ometena nepropisnim korištenjem mobitela.
U okviru navedene kampanje, koja će trajati do kraja godine, u svim većim gradovima planirana je podjela informativno-edukativnih letaka i naljepnica, dok će u okviru digitalne kampanje na web stranici BIHAMK-a, Facebooku, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama biti prikazani video spotovi koji govore o riziku upotrebe mobilnih telefona.

Zvaničan početak kampanje planiran je za 16. novembar 2017. godine, realizacijom promocije kampanje u Sarajevu na platou ispred BBI centra. Obzirom da se svaka treća nedelja u mjesecu novembru obilježava kao Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (WDR – World Day of Remembrance), navedeni događaj ćemo iskoristiti da se prisjetimo miliona poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, njihovih porodica, ali i da odamo počast članovima spasilačkih službi, koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i povreda na cestama.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *