JOŠ NEMA ELEMENATA ZA PROGLAŠENJE STANJA PRIRODNE NESREĆE U FBiH

Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) prati stanje aktuelnih požara i poduzima odgovarajuće mjere, a najsloženija situacija i dalje je u općini Konjic, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, te na području Grada Mostara.

Kako su Agenciji FENA kazali u FUCZ-u, još nema elemenata za proglašenje stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH, budući da je takvo stanje proglašeno samo na području jedne općine (Konjic) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

Prema riječima Murata Baručije iz FUCZ-a, zakonski utvrđen kriterij za proglašenje stanja prirodne nesreće na cijelom području FBiH podrazumijeva proglašenje takve opasnosti u najmanje dva kantona.

Komentirajući pitanje proglašenja prirodne nesreće u kontekstu s meteo-alarmom, odnosno izuzetno visokim temperaturama koje su pogodile BiH i širi region, Baručija je kazao kako je to pitanje iz domena zdravstva, te da o tome ne odlučuju u FUCZ-u, niti u Federalnom štabu CZ-a, nego da inicijativa u tom pogledu može doći iz Ministarstva zdravstva FBiH, odnosno Zavoda za javno zdravstvo.

Ukoliko bi takva inicijativa bila pokrenuta to bi bio signal za održavanje sjednice Federalnog štaba CZ-a koji bi, eventualno, predložio Vladi Federacije BiH donošenje odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće uslijed visokih temperatura u BiH, pojašnjava Baručija.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *