JMBG protesti u Sarajevu: Vlast zaslužuje samo otkaz

PROTESTI2Nekoliko stotina građana okupilo se pred zgradom Parlamentarne skupštine u Sarajevu u ponedjeljak, jer vlasti u BiH nisu u zadatom roku usvojile zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Neformalna grupa građana “JMBG za sve” protestno okupljanje naziva “Izađite i dajte im otkaz”.

„Dajemo im otkaz. Od sada smo neposlušni građani. Ne plaćamo im ništa. Pare zadržavamo za sebe. Zovemo sve ljude da im otkažu plate, te da im ne plaćaju ni poreze. Vidjet ćemo dokle će oni, a dokle ćemo mi“, rekao je jedan od aktivista, Feđa Štukan. 

Organizatori su nadležnim državnim institucijama vlasti, nakon demonstracija pokrenutih početkom ovog meseca, dali rok do 30. juna za usvajanje izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana BiH.

“Trebali su raditi posao za koji smo ih odabrali i za koji ih odlično plaćamo”, poručili su organizatori.

Ispred zgrade institucija BiH stigao je određeni broj građana iz drugih gradova. Među njima je i aktivistica iz Mostara Aleksandra Savić. Poruka parlamentarcima je jasna –  trebaju dobiti otkaz.

„Taj otkaz krenuo je praktično sinoć iz Mostara, sa Španskog trga, gdje je bilo okupljeno oko 500 građana. Zajedno smo ovdje i bit ćemo zajedno do kraja“, poručila je Savić.

I grupa građana iz Zagreba doći će danas da podrži građanske proteste u BiH.

Neformalna grupa građana “JMBG za sve” ističe da su političari “iznevjerili našu djecu” i podsećaju da djeca koja su rođena nakon 12. februara ove godine ne mogu da dobiju lična dokumenta, a samim tim ni da budu izmješteni na liječenje u inostranstvo.

Zaključuje se da vlastima treba dati otkaz jer “ne poštuju glas građana i građanki i jer su zaboravili za koga bi trebalo da rade i ne poštuju ruke koje ih hrane”.

Radio Slobodna Evropa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: