JAVNIM PREDUZEĆIMA U FBIH OPRAŠTAJU SE KAMATE

Ako federalni Parlament prihvati Nacrt zakona o financijskoj konsolidaciji, brojna javna poduzeća koja godinama grcaju u gubitcima ili ih opterećuju višemjesečne neizimirene obveze prema radnicima, dobavljačima, komunalijama, mogla bi ekonomski prodisati.

Prodajom namirivati dug

Javna poduzeća čiju vlasničku strukturu nadzire Federacija BiH, a opterećena su spomenutim dugovanjima imat će ovim zakonom niz olakšica koje će im omogućiti da se riješe tog financijskog balansa i krenu u tržišnu utakmicu, koja se bude otvarala preko javnog natječaja. Primjerice za izmirenje dugovanja za električnu energiju, vodu i druge komunalne usluge s većinskim sudioništvom državnog kapitala predviđena je mogućnost njihovog reprogramiranja radi izmirenja pod povoljnim uvjetima. Ti uvjeti uključuju odgodu plaćanja ili mogućnost plaćanja na rate, kao i smanjenja dugovanja ako se plaćanje izvrši u određenom roku i to jednokratnom uplatom. “Financijska konsolidacija” piše u Nacrtu zakona o financijskoj konsolidaciji “kod spomenutih dugovanja odnosi se samo na glavni dug, dok se kamate otpisuju”.

Uplata zaostalih dugova

Vijest da će se dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge i prema zaposlenicima moći izmirivati iz gotovinskih novčanih sredstava ostvarenih prodajom dijelova gospodarskog društva također će razveseliti brojne radnike koji čekaju plaće ili uplatu doprinosa na radni staž, ali i dobavljače koji godinama potražuju svoj novac za pruženu uslugu. Prodaja dijelova i sredstava iz javnog poduzeća odnosit će sa samo na one dijelove koji nisu uvjet obavljanja njihove osnovne djelatnosti u postupku male privatizacije ili ostvarenih prodajom imovine koja se koristila za osnovnu proizvodnu djelatnost društva, ali koja nije bila u funkciji najmanje 36 mjeseci ili je njeno korištenje, zbog tehničko-tehnološke zastarjelosti nerentabilno za proizvodnu djelatnost gospodarskog društva. Zakon ide u parlamentarnu proceduru.

 

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *