Izbor popisivača po rođačkoj liniji

popis_bih_konkurs2Spiskovi popisivača i instruktora za oktobarski popis stanovništva, objavljeni ovih dana, u velikoj mjeri potvrđuju očekivanja da će tokom izbora kandidata biti neregularnosti, nepotizma i favoriziranja ljudi bliskih lokalnim vladajućim strukturama, piše današnji Dnevni Avaz.

Slučaj iz Bugojna, o kojem je „Avaz” pisao, a u kojem su na spiskovima mahom familija lokalnih dužnosnika, načelnikova sestra i drugi više „podobni” nego sposobni kandidati, jasno je, nije usamljen. U Travniku su se na spisku instruktora za popisivače našla i imena dvije općinske vijećnice, Alme Zolote (SDA) i Vahide Softić (SDA).

No, i to je moguće zahvaljujući kriterijima prema kojima su kandidati birani. Bojan Domić, predsjedavajući travničke Popisne komisije, za “Avaz” je jučer kazao da su se tokom izbora samo rukovodili već utvrđenim kriterijima.

– Znam da su vijećnice na spisku instruktora, ali one su za visoku stručnu spremu dobile po četiri boda, također dva boda jer su formalno nezaposlene, a gledao se i rukopis i ostalo. Sve je u skladu s kriterijima. Koliko je to moralno, to je drugo pitanje – kazao je Domić.

Nema ni sukoba interesa, tvrdi, jer su, navodno, provjerili tu mogućnost čim su vidjeli prijave dvije vijećnice. Dakle, sve je urađeno prema propisima, odnosno kriterijima, a kriteriji za izbor kandidata, kako nam je rečeno u Agenciji za statistiku BiH, definirani su u dokumentu „Procedure za izbor popisnih organa i osoblja koje će biti angažovano na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2013. godine”. Dokument su radile entitetske, odnosno nadležne statističke agencije Distrikta Brčko.

– Bodovanje kandidata isključiva je nadležnost i odgovornost općinskih/gradskih popisnih komisija. Tako da se nezadovoljni kandidati mogu žaliti samo lokalnoj popisnoj komisiji – odgovoreno je „Avazu” iz Agencije za statistiku BiH.

Iako se vjerovalo da će nezaposleni imati prioritet, očigledno je da se nije računalo s tim da su formalno na evidenciji nezaposlenih i brojni općinski vijećnici, aktivisti lokalnih nevladinih organizacija, politički aktivisti koji nerijetko imaju honorarna primanja.

Liste koje su do sada objavljene nisu konačne i od ukupno 61.133 prijavljene osobe, bit će izabrano 18.879 popisivača i 2.464 općinska instruktora, odnosno još po dvadeset posto rezervnih kandidata u slučaju da neko s utvrđene liste odustane. Konačne liste bit će objavljene do 25. augusta na web-stranicama državne Agencije za statistiku, odnosno entitetskih statističkih zavoda.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *